Svetska banka: Zapadni Balkan se mora obuzdati u zaduživanju – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Svetska banka: Zapadni Balkan se mora obuzdati u zaduživanju

Zbog pandemije korona virusa države Zapadnog Balkana se sve više zadužuju. Nakon suzbijanja direktnog uticaja krize, države će morati da uspostave ravnotežu između podrške ekonomskom oporavku i fiskalne održivosti, stoji u poslednjem izveštaju Svetske banke.

Sve države Zapadnog Balkana ušle su u krizu izazvanu korona virusom sa većim iznosima javnog duga nego što je to bio slučaj uoči globalne finansijske krize iz 2009., a to im je ograničilo izbor mogućnosti za fiskalno reagovanje i učinilo ih osetljivijim.

Fiskalna politika je od ključnog značaja za odgovor na pandemiju. Sve zemlje Zapadnog Balkana uvele su neophodne mere za ublažavanje neposrednog uticaja krize, ali njihova delotvornost zavisi i od toga u kojoj meri su prilagođene konkretnom kontekstu u svakoj od ovih država, stoji između ostalog u izveštaju.

Potrebe za zaduživanjem naglo rastu, usled čega će se na čitavom Zapadnom Balkanu povećati i buduće otplate po osnovu kamata, i to u uslovima uvećanog fiskalnog deficita i javnog duga i smanjene dostupnosti sredstava na finansijskim tržištima.

Nakon perioda suzbijanja neposrednog uticaja krize, merama fiskalne politike će morati da se uspostavi delikatna ravnoteža između pružanja podrške konomskom oporavku i staranja o fiskalnoj održivosti.

Tags
Back to top button