Srbija i Japan potpisali ugovor o otklanjanju dvostrukog oporezivanja – Stimulacija investcija i efikasnije poslovanje – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Srbija i Japan potpisali ugovor o otklanjanju dvostrukog oporezivanja – Stimulacija investcija i efikasnije poslovanje

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador Japana Đunići Marujama potpisali su ugovor o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprečavanju poreske evazije i izbegavanja.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija rešenjima u Ugovoru otklanja se dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica – rezidenata dve države. Primenom Ugovora obezbeđuje se pravni preduslov za efikasnije privređivanje i konkurentnost srpskih preduzeća u Japanu, odnosno preduzeća Japana u Srbiji.

Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Srbije u Japanu i rezidenata Japana u Srbiji. Njime se obezbeđuje saradnja poreskih administracija Srbije i Japana u cilju efikasne primene Ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

“Ostvarena saradnja je preduslov za značajna ulaganja japanskih investitora u privredu Republike Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje. Početak primene Ugovora očekuje se, nakon ratifikacije u parlamentima obe države”, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button