EBRD u prvoj polovini 2020. uložila rekordnih 279 miliona evra u projekte u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD u prvoj polovini 2020. uložila rekordnih 279 miliona evra u projekte u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je u prvoj polovini ove godine u nove projekte u Srbiji uložila rekordnih 279 miliona evra, kao odgovor na ekonomski uticaj pandemije koronavirusa.

To je više nego dvostruko uloženi iznos u prvoj polovini 2019. godine, kada je EBRD uložila 130 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

EBRD je, kako je precizirano, uvećala iznos finansiranja za ključne banke namenjen za podršku malim i srednjim preduzećima koja su pogođena koronavirusom, stavljajući na raspolaganje kredite preko srpskih članica bankarskih grupacija Banka inteze, Erste banke, Eurobanke, Prokredit banke i Unikredit banke.

Kako je navedeno, ukupan iznos investicija EBRD je naglo porastao, dostigavši rekordno visok nivo u prvoj polovini godine, jer je banka brzo reagovala na potrebe ekonomija u razvoju, koje se bore sa uticajem koronavirusa.

U zemljama, u kojima EBRD deluje, finansiranje je poraslo na nešto više od pet milijardi evra u prvih šest meseci ove godine, dok je prethodni rekord za prvo polugodište od 3,9 milijardi evra postignut u 2016. godini.

Iz EBRD su podsetili da ulažu u promociju održivog i inkluzivnog razvoja privatnog sektora u 38 ekonomija u razvoju, od Estonije, preko Egipta i Maroka, do Mongolije.

Ekonomski uticaj pandemije koronavirusa na regione EBRD je ocenio kao ozbiljan, i banka je upozorila u svojoj najnovijoj projekciji za maj na “neizvesnost bez presedana”.

EBRD je u martu predstavila i svoj Paket solidarnosti za koronavirus – niz mera koje su uvedene da bi se zadovoljile hitne potrebe regiona, uz istovremenu pripremu za snažan oporavak nakon završetka pandemije.

Ključni stub Paketa solidarnosti je okvir kojim se postojećim klijentima obezbeđuju sredstva za hitnu likvidnost i obrtni kapital.

Potražnja za finansiranjem u vanrednim situacijama je bila velika i novi instrument je samo u junu mesecu činio više od milijardu evra ukupnog finansiranja EBRD.

U aprilu je EBRD saopštila da će sve svoje aktivnosti usmeriti na pandemiju koronavirusa i da očekuje da će do kraja 2021. godine investirati oko 21 milijardu evra.

Od izbijanja pandemije, kako je navedeno, dinamika povlačenja sredstava je konstantno brža u poređenju sa 2019. godinom.

Donatori su intenzivirali svoju pomoć kako bi podržali Paket solidarnosti Banke sa rekordnim obimom doprinosa za prvu polovinu godine, obezbeđujući toliko potrebno bespovratno i koncesiono sufinansiranje, saopštila je EBRD.

Ukazano je da je koronavirus ozbiljno uticao na trgovinske tokove i dostupnost sredstava za finansiranje trgovine, tako da je EBRD povećala podršku trgovini u okviru svog Programa za olakšavanje trgovine.

U prvoj polovini 2020. godine banka je finansirala više od 1.000 trgovinskih poslova, sa rekordnim prometom od 1,9 milijardi evra.

Povećala je i svoj limit ukupne izloženosti u okviru programa za 50 odsto na tri milijarde evra.

Pored fokusiranja na hitan odgovor na koronavirus, EBRD radi na tome da osigura da oporavak od pandemije bude otporan na udare, održiv i u skladu sa globalnim klimatskim ciljevima kojima su predviđene obaveze prelaska na niskougljeničnu ekonomiju.

U julu je EBRD predstavila ambiciozne predloge da postane većinski “zelena” banka do 2025. godine.

Pored finansijskih ulaganja, EBRD se koncentrisala na svoj rad u oblasti sektorskih politika, kako bi pomogla ekonomijama u svojim regionima da odgovore na uticaj pandemije.

“Činjenica da je Srbija u aprilu postala punopravna članica Međunarodnog žitarskog saveta pozdavljena je kao krupan korak ka podsticanju poljoprivrednog potencijala zemlje zahvaljujući čvršćoj integraciji u međunarodna tržišta”, navedeno je u saopštenju EBRD.

Tags
Back to top button