Bankar.rs istražuje: Sledi li nam povećanje broja nenaplativih kredita usled aktuelne krize izazvane koronavirusom – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Bankar.rs istražuje: Sledi li nam povećanje broja nenaplativih kredita usled aktuelne krize izazvane koronavirusom

Imajući u vidu aktuelnu situaciju izazvanu koronavirusom, te činjenicu da je istekao tromesečni moratorijum na otplatu kredita, postavlja se logično pitanje postoji li bojazan da deo građana neće biti u stanju da nastavi da uredno izmiruje svoje obaveze prema bankama.

Kako za Bankar.rs napominju stručnjaci, dobar deo građana koji su zaposleni u ugostiteljstvu i saobraćaju pre svega mesecima nije radio, ili uopšte ili su radili u znatno manjem obimu, a deo je ostao bez posla. Istovremeno, obaveze su počele da pristižu na naplatu.

Ekonomista Ljubomir Madžar za Bankar.rs kaže da je do nedavno procenat nenaplativih kredita bio znatno smanjen, no da sada dolazi jedan vrlo loš period za bankare ali i one koji bankama duguju jer će, kako kaže, mnogi ostati bez plata ili će imati znatno manje plate.

“Zato će otplata biti mnogo teža a u nekim slučajevima gotovo nemoguća, zbog čega treba računati na povećanje broja nenaplativih kredita”, smatra Madžar.

S druge strane, u Udruženju banaka Srbije za Bankar.rs ističu da je teško proceniti šta će se po ovom pitanju dešavati nadalje, i to u trenutku u kome ceo svet ima puno nepoznanica oko same prirode bolesti Covid-19.

“Ono što mi možemo, to je da sagledamo realne pokazatelje koje imamo, a oni nisu za preveliku bojazan. S jedne strane, imali smo reakciju države koja je snažnim merama podržala i privredu i građanstvo u prvom udaru krize izazvane pandemijom. U tom paketu su finansijska pomoć svakom punoletnom građaninu, zatim pomoć kroz isplatu tri minimalne zarade po zaposlenom, podrška preduzetnicima i ceo paket za pomoć privredi Srbije. Sem toga, i domaće i međunarodne institucije predviđaju da će Srbija imati možda i najmanji pad privredne aktivnosti (procena je 2,5% u ovo jgodini), odnosno očekivani značajan rast BDP-a u 2021. (prognoza MMF je i do 7%). U tom smislu, bojazan uvek postoji, ali nije velika”, smatraju u UBS.

Na pitanje postoji li opasnost od povećanja broja nenaplativih potraživanja, u UBS podsećaju da je prema podacima Narodne banke Srbije, na kraju maja zabeležen istorijski najniži nivo rizičnih plasmana od 3,9%

“Sa ovako dobrom početnom situacijom daleko smo od rizika nenaplativih kredita. Pritom olakšica u vidu produžetka roka otplate i smanjenja rate pre će pomoći klijentima otplatu, nego što će ih dovesti u položaj da ne mogu da plate ratu”, ističu u UBS.

U Narodnoj banci Srbije za Bankar.rs napominju da kontinuirano analizirju eventualne promene u ponašanju dužnika i po isteku trajanja perioda moratorijuma.

“Takoše, neprekidno se prati situacija u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu i preduzimaju se sve potrebne aktivnosti kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema i u što većoj meri ublažili negativni efekti krize izazvane virusom. Takođe, Narodna banka Srbije će u narednom periodu pažljivo pratiti sve eventualne promene u kvalitetu portfolija banaka i preduzimaće dalje aktivnosti u cilju predupređivanja efekata krize na bankarski sektor Republike Srbije”, kažu u NBS za naš portal.

Podsećaju da je moratorijum koji je bio uveden propisom NBS podrazumevao zastoj u otplati obaveza u trajanju od 90 dana, što je po pravilu obuhvatilo tri mesečne rate dužnika.

“Konkretna mera, uključujući i njeno trajanje, pažljivo je odmerena sa aspekta potencijalnih poteškoća sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti. Prema poslednjim informacijama dobijenim od banaka, oko 90% dužnika pravnih i fizičkih lica prihvatilo je moratorijum. Podatak da je moratorijum prihvatilo gotovo 3 miliona dužnika, sam po sebi govori da je uvedena mera doneta s razlogom i u pravom trenutku, radi olakšavanja pozicije dužnika i predupređivanja negativnih posledica za građane i privredu”, kažu u NBS.

Dodaju da je uz niz drugih mera i aktivnosti preduzetih od strane NBS i Vlade Srbije, propisani zastoj u otplati obaveza na način na koji je propisan, olakšao posledice krize izazvane virusom.

“Opravdano se očekuje da će to sprečiti povećanje kašnjenja u otplati kredita po njegovom prestanku. Zahvaljujući svim preduzetim merama očekivanje Narodne banke Srbije je da efekti pandemije neće imati značajnijeg uticaja na kvalitet aktive banaka”, zaključuju u centralnoj banci.

(Bankar.rs)

Tags
Back to top button