Veliki pad dividendi kompanija kotiranih na Beogradskoj berzi – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Veliki pad dividendi kompanija kotiranih na Beogradskoj berzi

Kompanije kotirane na Beogradskoj berzi su u proseku lošije poslovale prošle godine, dok su promena delatnosti Aerodroma “Nikola Tesla”, preuzimanje pojedinih kompanija i širenje pandemije dodatno doprineli umanjenju dividendi koje se isplaćuju akcionarima, objavila je brokerska kuća Momentum.

Navedeno je da će kompanije čijim se akcijama trguje na Beogradskoj berzi isplatiti ove godine akcionarima 12,3 milijarde dinara u dividendi, što je oko 22 odsto slabije u odnosu na prošlu godinu (izuzeti su efekti vanredne dividende Aerodroma u 2019. godini).

To je najniži iznos dividendi koji će domaći akcionari primiti još od 2012. godine, kada su tek podeljene akcije Telekoma, a Naftna industrija Srbije još nije bila otpočela raspodelu dobiti.

U apsolutnom iznosu najveće dividende će primiti akcionari Komercijalne banke od 4,5 milijardi dinara, a ta visoka dividenda deo je sprovedenog privatizacionog postupka, pa se očekuje da bude isplaćena do kraja godine, kao i odobrene dividende te banke iz prethodnih godina, koje nisu isplaćivane akcionarima zbog mera Narodne banke Srbije, naveli su brokeri Momentuma.

Dodaje se da je NIS zabeležio prošle godine pad profita od oko 32 odsto, što je automatski značilo i srazmerno niže dividende s obzirom da ta kompanija isplaćuje dividende u visini četvrtine ostvarene dobiti (ove godine 4,4 milijarde dinara).

Najveća domaća osiguravajuća kompanija, Dunav osiguranje, iako je duplirala profit prošle godine, umanjila je dividendu za 30 odsto na 1,03 milijarde dinara, usled očekivanih negativnih efekata pandemije na ovogodišnje poslovanje.

Meser (Messer) Tehnogas i Metalac zadržali su dividende nepromenjene, dok su akcionare prijatno iznenadili Jedinstvo Sevojno i Impol Seval koji su dividende uvećali za 71 odnosno 162 odsto.

Tradicionalno, niški Filip Moris (Philip Morris) isplatio je celokupni profit akcionarima putem dividende, a vlasnicima prioritetnih akcija pripala je 28 odsto veća dividenda nego lani. Aerodrom “Nikola Tesla” ove godine, nakon prošlogodišnje vanredne, rekordne dividende, akcionarima neće isplaćivati dividendu s obzirom na promenu delatnosti kompanije i činjenicu da je u 2019. pretrpeo gubitak.

I ove godine bez dividende su ostali akcionari Energoprojekt holdinga i Alfa plama, a listi kompanija koje ne isplaćuju dividendu nakon što dobiju domaćeg većinskog vlasnika pridružila se i Galenika Fitofarmacija. Takođe, bez dividende ponovo će ostati i akcionari Telekoma Srbije što je i bilo očekivano s obzirom na povećanu zaduženost kompanije i slabiji krajnji rezultat, ukazali su brokeri Momentuma.

Tags
Back to top button