Rast premije osiguranja u prvom kvartalu – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESVE VESTI

Rast premije osiguranja u prvom kvartalu

Ukupna premija osiguranja u prvom kvartalu ove godine u Srbiji iznosila je 26,9 milijardi dinara, odnosno 229 miliona evra ili 253 miliona dolara, što je za 8,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o tržištu osiguranja.

Kako se ističe, bilansna suma osiguravajućih društava povećana je na kraju prvog kvartala 2020. godine za 4,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 300,2 milijarde dinara (2 milijarde i 554 miliona evra)

U strukturi premije osiguranja, neživotna osiguranja obuhvataju 76,8 odsto, dok je učešće životnih osiguranja povećano i dostiglo je nivo od 23,2 odsto ukupne premije, zbog nominalnog rasta premije životnih osiguranja od 10,8 procentnih poena.

Posmatrano prema vrstama osiguranja, najveće učešće beleži osiguranje motornih vozila sa 26,7 odsto u ukupnoj premiji, a zatim slede životna osiguranja sa 23,2 odsto i osiguranje imovine sa 20,3 odsto.

Premija neživotnih osiguranja u prvom kvartalu 2020. godine porasla je za 7,9 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Značajan rast beleže premija imovinskih osiguranja – 12,7 odsto, premija osiguranja motornih vozila – kasko – 11,2 odsto i premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja – 28,8 odsto, dok premija osiguranja od autoodgovornosti beleži pad od 1,9 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, što je očekivana posledica pandemije virusa korona.

Na kraju prvog kvartala ove godine, u Srbiji je poslovalo 20 osiguravajućih društava, od čega je 15 bilo u većinskom stranom vlasništvu, a koja zauzimaju dominantnu poziciju na domaćem tržištu osiguranja, navodi se u izveštaju NBS.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button