Istorijski dan za EU: Dogovoren paket pomoći od 750 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Istorijski dan za EU: Dogovoren paket pomoći od 750 milijardi evra

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) postigli su rano jutros, petog dana samita, dogovor o planu oživljavanja ekonomije u Uniji koja je ugrožena epidemijom koron virusa.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) napisao je jutros na Tviteru da je postignut dogovor kratkom porukom “Dogovor!” (Deal!).

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je sa svoje strane na Tviteru napisao da je to “istorijski dan za Evropu”.

“Imamo dogovor i to dobar dogovor! EU nikada nije tako ambiciozno želela da investira u budućnost sa budžetom (2021-2027) od 1.074 milijardi evra i fondom za oporavak ekonomije od 750 milijardi evra”, rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes (Sophie Wilmes).

Na samitu koji je počeo u petak postignut je dogovor posle “bitke” takozvane štedljive četvorke koju čine Holandija, Danska, Švedska i Austrija, s jedne strane, i Francuske i Nemačke koje su predložile plan ekonomskog oživljavanja od 750 milijardi evra.

Od tih 750 milijardi evra, 390 milijardi evra će biti namenjeno za subvencije državama koje su najviše pogođene pandemijom korona virusom i to će biti zajednički dug EU.

Tome se protivila štedljiva četvorka. Mišel je ubedio tu četvorku tako da je od predviđenih 500 milijarda evra, koliko je bilo ponuđeno u francusko-nemačkom planu, tu sumu smanjio na 390 milijardi.

Ključni problem tokom četiri dana samita bio je taj što su se zemlje bogatog severa EU, posebno “štedljiva četvorka”, protivile načelu da se pomoć mahom upućuje u vidu bespovratnih poklona, a ne kredita.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button