Čadež: Nikakav državni novac neće spasiti ekonomiju ako nema tržišta – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Čadež: Nikakav državni novac neće spasiti ekonomiju ako nema tržišta

Predsedik Privredne Komore Srbije, Marko Čadež, rekao je da će biti novih mera za pomoć privredi, ali ne na onaj način kako je to bilo u prvom naletu, kada je bila neophodna hitna pomoć. On napominje da ništa neće spasiti ekonomiju, nikakav državni novac ili pomoć ako nema tržišta.

Govoreći o državnoj pomoći privredi, Čadež je za N1 rekao da je sigurno da će novih mera biti, ali da je sada drugačija struktura novca koji stoji na raspolaganju državi.

“Nije dobro davati veštačko disanje. Možete novac da upumpate, ali nema ekefta ako nema tržišta. Zato je bitan zdravstveni aspekt i kako se oporavlja globalna ekonomija. Za sada su dobri signali, ali ništa ne može da se predvidi”, kazao je Čadež.

On precizira da će biti različitih paketa za najugroženije sektore i da će brzo doći do konkretnih mera, za koje kaže da će se sprovoditi u fazama i u odnosu na to šta je trenutno najpotrebnije.

Kada je u pitanju pomoć koju je privreda već dobila u vidu tromesečnog minimalca za zaposlene i odlaganja plaćanja poreza i doprinosa za preduzetnike, Čadež kaže da su te mere sačuvale kičmu privrede, sprečile masovno otpuštanje i zatvaranje kompanija.

Prema njegovim rečima, 48 kompanija je prijavilo da je zbog manjka posla na prinudne odmore poslalo oko 7.000 radnika, što su prema Čadežovoj oceni male brojke.

Govoreći o bitnim aspektima privrede, Čadež je rekao da je najvažniji još hitniji i bolji rad na ubrzanju infrastrukturnih projekata, za koje kaže da ubrzavaju domaću privredu.

Dodaje da je potrebno i dodatno promovisati izvoz i ističe da je pad izvoza bio manji nego što se očekivalo. Predsednik PKS spominje novčanu pomoć izvoznicima i pomoć u pronalaženju novih tržišta na kojima naši proizvodi mogu dobro da prođu, pre svega onih na severu Afrike i u Južnoj Americi, koja ranije nisu bila u fokusu.

Kada su u pitanju direktne strane investicije, Čadež kaže da ne postoje naznake njihovog povlačenja i da se javlja dosta kompanija koje su zainteresovane za nove investicije.

Upitan o pomoći hotelijerima i ugostiteljima, koji su najpogođeniji krizom, predsednik PKS je rekao da je taj sektor jedan od većih problema, a da je primetan blagi oporavak zbog domaće tražnje.

Dodaje, oporavak se vidi u banjskim smeštajima, a manje u gradskim sredinama. Čadež ističe da ovaj sektor pre svega zavisi od zdravstvenog dela krize.

“Njima se pomaže, da vidimo kako da ubrzaju neke procedure, dosta ljudi se prijavilo za pomoć iz sektora hotelijerstva. Potrebna je neka vrsta relaksacije, produžiti otplatu tih povoljnih kredita… Ugostiteljima je pomoć potrebna sad, pomoć postoji, novca ima, samo da te procese malo ubrzamo”, rekao je Čadež.

Tags
Back to top button