Ostali bez posla, a troše više nego kad su radili – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Ostali bez posla, a troše više nego kad su radili

Finansijska pomoć koja se pruža onima koji su izgubili posao usled pandemije koronavirusa povećala je potrošnju, pa Amerikanci kupuju više nego dok su radili.

Ovo su pokazala nedavna istraživanja.

Građani SAD-a imaju pravo na dodatnih 600 dolara sedmično do kraja jula, i to pored njihovih redovnih naknada za nezaposlene, prema CARES Zakonu – saveznom zakonu o olakšicama čiji je cilj pomoć domaćinstvima da prebrode ekonomske poteškoće uzrokovane pojavom pandemije, prenosi agencija Reuters.

Prema ovim istraživanjima, dolazi se do zaključka da dodatak nije samo pomogao nezaposlenima da osiguraju egzistenciju, već im je omogućio i povećanje potrošnje. Nakon analize transakcija 61.000 domaćinstava koja su primila naknade za nezaposlene između marta i maja, analitičari JPMorgan Chase Instituta zaključili su da su domaćinstva potrošila 10 posto više nego pre pandemije.

Istraživači su primetili da je takvo ponašanje potrošača drugačije od onog koje je uočeno za vreme tipične recesije. Oni koji primaju finansijsku naknadu za nezaposlene obično smanjuju potrošnju za sedam odsto, jer tipična takva naknada pokriva samo mali deo onoga što je osoba inače zarađivala, prenosi Biznisinfo. Pad potrošnje očekuje se nakon jula

Međutim, dodatna pomoć u okviru programa ističe na kraju meseca, a na taj način će se beneficije znatno smanjiti za preko 30 miliona Amerikanaca. Osim što predstavlja veliki udarac domaćinstvima, to bi moglo predstavljati ogroman rizik za čitavu američku ekonomiju jer potrošačka aktivnost može dramatično pasti, upozorilo je istraživanje.

“Naše procene sugerišu da će prestanak pomoći rezultirati velikim smanjenjem potrošnje, što može imati negativne efekte i na domaćinstva i na makroekonomsku aktivnost”, naveli su analitičari Instituta JPMorgan Chase. Bez posla ostalo više od 50 miliona Amerikanaca

Još 1,3 miliona Amerikanaca prijavilo je nezaposlenost prošle sedmice, prema američkom Ministarstvu rada.

Preko 51 miliona američkih građana podnelo je zahteve za beneficije za nezaposlene od početka krize izazvane pojavom koronavirusa.

Tags
Back to top button