IFC i ProCredit: 100 miliona dolara za podršku MSP – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

IFC i ProCredit: 100 miliona dolara za podršku MSP

Međunarodna finansijska korporacija i ProCredit produbljuju saradnju kako bi podržali mala i srednja preduzeća u devet ekonomija u nastajanju tokom krize virusa Covid 19.
IFC pruža malim i srednjim preduzećima pristup do 100 miliona dolara putem ProCredit Grupe. Ciljane zemlje su Albanija, Bosna i Hercegovina, Ekvador, Kosovo, Moldavija, Rumunija, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina.

Sredstva, koja se dodeljuju u okviru programa IFC Working Solutions, namenjena su kratkoročnom pristupu malih i srednjih preduzeća dodatnom obrtnom kapitalu. Ona će u kratkom roku biti dostupna malim i srednjim preduzećima koja udovoljavaju uslovima u devet od dvanaest banaka ProCredit Grupe.

To su ProCredit banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Ekvadoru, Kosovu, Moldaviji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini.

Upravni odbor ProCredit Holdinga uveren je da su ProCredit banke dobro pozicionirane da igraju važnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške malim i srednjim preduzećima u zemljama u kojima su smeštene.

Prema mišljenju Odbora, snažan sektor MSP-a biće presudan za makroekonomski oporavak zemalja ProCredita, posebno nakon pandemije Covid-19. Odbor je uveren da će sredstva koja je osigurao sa dugogodišnji partnerom ProCredita – IFC – omogućiti dobro pozicioniranim MSP-ima dalji razvoj i pronalaženje novih poslovnih prilika.

“Ovo finansiranje osmišljeno je za podršku malim i srednjim preduzećima na čiji je novčani tok uticala pandemija”, rekao je Vittorio Di Bello, regionalni menadžer IFC-a za industriju finansijskih institucija u Europi i središnjoj Aziji.

“Usmjerenost na ProCredit SME i široki geografski fokus ključni su za poboljšanje pristupa finansiranju za ove kompanije, koje obično ne dobijaju usluge koje su im najpotrebnije.”

IFC je deoničar u ProCredit Holdingu, a u 2019. godini uložio je 90 miliona dolara u prvu emisiju “zelenih obveznica” ProCredit Holdinga.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button