Vreme jednostavnog podizanja kredita prošlost – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEEVROPSKE BANKEKreditiSVE VESTI

Vreme jednostavnog podizanja kredita prošlost

Kompanije u evrozoni relativno su lako dobijale kredite u drugom tromesečju zahvaljujući državnim garancijama ali banke očekuju da će u trećem tromesečju pooštriti uslove kreditiranja, pokazuje istraživanje Evropske centralne banke.

Korona kriza je zatvorila veliki deo privrede u evrozoni pa su se kompanije pojačano oslanjale na bankarske kredite kako bi ostale likvidne a banke su nastavile da ih snabdevaju novcem uz ključnu podršku programa državnih garancija.

“U trećem tromesečju 2020. banke očekuju da će, u celini gledano, pooštriti standarde kreditiranja kompanija, što je, kako se navodi, povezano s očekivanim ukidanjem državnih garancija u nekim velikim članicama evrozone”, sažima ECB rezultate istraživanja.

Za potrebe tromesečnog istraživanja ECB je u periodu od 5. do 23. juna anketirao 144 banke, u vreme kada su vlade postupno počele da ublažavaju mere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja kompanija za kreditima ponovo snažno porasla u drugom tromesečju, dosegnuvši najviši nivo otkada je ECB 2003. godine počeo da objavljuje istraživanje. U trećem tromesečju njen rast trebalo bi da bude nešto slabiji, procenjuju banke.

Potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima snažno je pak pala u drugom tromesečju i banke su pooštrile standarde za njihovu dodelu. U trećem tromesečju očekuju nastavak tog trenda i oporavak potražnje.

ECB je, podsetimo, već spustila ključne kamatne stope na rekordno nizak nivo i uvela krizni program kupovine imovine kako bi osigurala likvidnost. Bankama je ponudila izuzetno povoljne kredite kako bi osigurala nastavak kreditiranja realne privrede u krizi.

Izvor: Danas/Telegraf

Tags
Back to top button