Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 3,2 procenta – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Kineski BDP u drugom kvartalu porastao 3,2 procenta

Prema zvaničnim podacima, rast kineskog BDP-a u drugom kvartalu ove godine iznosio je 3,2 odsto u odnosu na isti period lane. To je neočekivan rezultat s obzirom na činjenicu da se i ova zemlja, kao i ceo svet, upravo suočava sa velikim ekonomskim nesigurnostima prouzrokovanim pandemijom virusa korona.

Ipak, nekoliko ekonomskih indikatora iz Kine pokazuju da bi ovaj rezultat mogao biti utemeljen. Primera radi, kineska spoljna trgovina je u junu beležila dobre rezultate u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je naime rastao za 0,5 odsto a uvoz za 2,7 odsto.

Na kinesku ekonomiju je pozitivno delovalo popuštanje karantinskih mera, odnosno činjenica da se ova zemlja, bar u odnosu na mnoge druge velike sile, uspešno borila sa zarazom. U prvom kvartalu, dok su na snazi bile karantinske mere, njen BDP je pao za 6,8 odsto. To je bilo prvo usporavanje njegovog rasta još od 1992. godine.

Sada, kada se život – koliko je to moguće – vraća u normalne tokove, započet je i privredni rast. Istini za volju, tome su doprineli i državni podsticaji za ekonomiju. Ti podsticaji su uglavnom podrazumevali programe finansijske podrške preduzećima i snižavanje kamatnih stopa.

Sve ovo međutim ne znači da je oporavak Kine zagarantovan. Pred njom se nalaze brojni izazovi. Domaća potrošnja je smanjena, a sa njom i cene robe. Neka preduzeća su bankrotirala. Oporavak privrede je neravnomeran, a čini se da ga predvodi proizvodni sektor. Sve to ipak neće značiti mnogo ukoliko građani Kine i dalje budu štedljivi, odnosno ako ne bude rasla potrošnja.

Izvor: BiF

Tags
Back to top button