Austrijska banka dobila nalog da odmah obustavi rad zbog sumnje u lažiranje bilansa i pronevere – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Austrijska banka dobila nalog da odmah obustavi rad zbog sumnje u lažiranje bilansa i pronevere

Austrijska banka “Commerzialbank Matersburg” dobila je nalog da odmah obustavi rad zbog sumnje u lažiranje bilansa i pronevere.

“Ni ne razmišlja se o nastavku rada banke. Ta banka mora da se likvidira”, poručio je predsednik pokrajine Burgenland Peter Doskocil.

Šef regionalne banke iz pokrajine Burgenland Martin Puher je, nakon prvog saslušanja podneo ostavku, a podneo je protiv sebe prijavu. Visina nanete štete za sada ne može ni da se proceni, a Ustanova za nadziranje finansijskog tržišta (FMA) saopštila je da je situacija “dramatična”.

Brojna preduzeća i fizička lica, prema Doskocilu, zbog lažiranja bilansa najverovatnije će na kraju izgubiti mnogo novca.

Pokrajinska vlada uspostavila je “hotlajn” na koji mogu da se jave svi klijenti banke, a angažovan je i pravnik koji će davati besplatne pravne savete. Pokrajina Burgenland nije pogodjena krahom banke, jer nije imala poslovne veze sa njom, dodao je Doskocil.

Međutim, elektroprivreda Burgenlanda u toj banci ima na računu oko pet miliona evra
FMA ukazuje da su ulozi do 100.000 evra po osobi osigurani i da do te sume građani ne moraju da strahuju.

Prilikom provere banke otkrivena je teška malverzacija, jer je godinama “friziran” bilans, tako da je prikazan bilans od oko 800 miliona evra. Da bi se sprečila navala na banku, FMA je naložila zatvaranja svih devet filijala i centrale.

Od zatvaranja banke najteže pogođena je regionalna privreda i opštine, koje su imale kod nje žiro račune.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button