Bankari o olakšicama NBS: “Refinansiranje umanjuje ratu kredita” – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Bankari o olakšicama NBS: “Refinansiranje umanjuje ratu kredita”

Odluka Narodne banke predstavlja značajnu podršku korisnicima potrošačkih kredita jer im daje priliku da refinansiranjem znatno smanje svoju mesečnu obavezu.

Ovo je u izjavi za Tanjug ocenio generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

“Kao Udruženje banaka uvek upućujemo građane da sa svojom bankom precizno utvrde mogućnosti za korišćenje ove pogodnosti i da dobiju tačnu ponudu”, navodi se u izjavi Udruženja banaka Srbije.

Kao primer efekta izmenjene regulative navode keš kredit od pola miliona dinara čiji rok otplate je 83 meseca, a godišnja kamata 9,67 procenta.

“Ako bi bio refinansiran u skladu sa novim propisima na rok duži za 24 meseca za klijenta bi to značilo smanjenje mesečne rate za 1.293 dinara odnosno za 16 procenata”, navode iz Udruženja banaka.

Dodaju i da građani treba da znaju da prilikom refinansiranja kredita po osnovu najnovije odluke NBS ne mogu dobiti dodatnu gotovinu, što je ranije prilikom refinansiranja bio čest slučaj.

“Isključiva namena novih kredita je refinansiranje ranije preuzetih obaveza građana, a iz ugla banaka ova mera NBS omogućava bankama da izađu u susret potrebama klijenata a da to ne predstavlja dodatno opterećenje za njihov kapital”, navodi se u izjavi Vladimir Vasića.

Time se, dodaje, smanjuje rizik od rasta problematičnih kredita, dok istovremeno podršku dobijaju građani i ublažavaju se negativni efekte krize izazvane pandemijom covid-19.

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović je u pisanoj izjavi za Tanjug podržao sve mere Narodne banke Srbije koje za cilj imaju olakšavanje otplate kredita i očuvanje finansijskog sistema Srbije.

“Kad je reč o tome koliko će one imati efekta, to zavisi od daljeg razvoja situacije i oporavka privrede”, naveo je Petrović i dodao da će banke zbog zdravstvene krize imati udar na prihodovnoj strani.

Petrović je kao pozitivan efekat krize izdvojio dalje ubrzanje razvoja digitalnih kanala za bankarske proizvode i usluge koji omogućavaju klijentima da štede svoje vreme u poslovanju sa bankama.

Izvršni odbor NBS usvojio je juče propise koji će omogućiti lakšu otplatu određenih kredita koji su građanima odobreni do 18. marta ove godine.

Tags
Back to top button