Italija sprema novi paket pomoći od 20 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Italija sprema novi paket pomoći od 20 milijardi evra

Vlada Italije priprema paket mera pomoći u iznosu od 20 milijardi evra, kojima će biti uvedene poreske olakšice za porodice i dodatna sredstva za automobilsku industriju, lokalne vlasti i radnike privremeno proglašene tehnološkim viškom, potvrdili su zvaničnici za Rojters.

Dodatna sredstva za pomoć ekonomiji biće obezbeđena novim pozajmicama koje će budzetski deficit dovesti na oko 11,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, umesto 10,4 odsto, koliko je bilo najavljeno u aprilu.

Nešto manje od jedne milijarde evra biće iskorišćeno za osnaživanje trenutnih inicijativa u cilju podsticanja prodaje automobila, električnih automobila i hibridnih vozila, naveo je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Dodatnih 10 milijardi evra biće izdvojeno za program radnika privremeno proglašenih tehnološkim viškom, kako bi se firmama pomoglo da ne otpuštaju radnike.

Vlada će privremeno produžiti vanredne mere koje su trenutno na snazi i koje će važiti još 18 nedelja najviše, u zavisnosti od toga o čemu je reč. Kompanije koje su u prvoj polovini 2020. godine pretrpele najveće gubitke zbog mera karantina imaće prava da zatraže dodatnu pomoć.

Podrška je najavljena i za lokalne vlasti koje su pretrpele gubitak prihoda od poreza za vreme dok su na snazi bile mere karantina.

Rim će takođe produžiti zabranu na otpuštanje radnika pre isteka trenutnog roka koji je najavljen za sredinu avgusta.

Osim toga, vlada je najavila pomoć u ukupnom iznosu od 180 milijardi evra, a do sada je za pomoć porodicama i kompanijama izdvojeno 75 milijardi evra.

Paket mera još nije konačan i eventualne promene su moguće. Ukoliko obezbedi podršku parlamenta, vlada bi ove mere trebala da odobri početkom avgusta.

Tags
Back to top button