Cene akcija na azijskim berzama dostižu rekorne nivoe – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cene akcija na azijskim berzama dostižu rekorne nivoe

Cene akcija na azijskim berzama danas su dostigle najviše nivoe u poslednjih pet meseci, jer investitori očekuju da će poslovni rezultati američkih kompanija, čija objava kreće ove nedelje, premašiti njihova očekivanja.

MSCI indeks azijskih berzi bez japanskih oko 7 sati bio je u plusu 0,15 odsto. Istovremeno, japanski Nikkei porastao je 1,7 odsto, južnokorejski Kospi 1,2 procenta, a u znatnom su plusu i kineske berze, oko jedan odsto.

“Stalne loše vesti o broju zaraženih Covidom-19 u SAD investitori zanemaruju u očekivanju skorašnjeg otkrića i brzog razvoja efikasne vakcine, ali i zbog politika koje podupiru ulaganja u imovinu i američku privredu. JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo u utorak će izvestiti o zaradama u drugom tromesečju, a kako je lestvica nisko postavljena, gotovo je sigurno da će zarade biti ‘bolje od očekivanja”, ističe Ray Attrill, strateg pri investicionom društvu NAB.

Nakon tri nedelje pada, na valutnim tržištima dolarov indeks i dalje je pod pritiskom, jer investitori ulažu u rizičnije valute u očekivanju da je, što se tiče pandemije u svetu, najgore završeno.

U takvim uslovima, dolarov indeks prema korpi najvažnijih svetskih valuta oslabio je u ponedeljak za 0,2 odsto, na 96.452 boda.

Tags
Back to top button