Sada u banci možete dobiti ono o čemu ste do skoro sanjali, a evo i zašto – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Sada u banci možete dobiti ono o čemu ste do skoro sanjali, a evo i zašto

Reprogram kredita, manje kamate, grejs period, brzi keš, kartica sa popustima… Sve ovo danas je mnogo lakše dobiti nego ranije jer su banke u situaciji da im je važan i svaki klijent i svaki dinar. Recept je pritom jednostavan – javite se bankaru i pokušajte napraviti dogovor.

Banke koje su u protekla tri meseca svojim klijentima omogućile moratorijum na kredite počele su, odmah nakon isteka zastoja u otplati, klijentima da nude različite mogućnosti za dalju saradnju. Iako nema dodatnih mera na nivou celog sektora, a bankari tvrde da takvih razgovora nije ni bilo, bankama je ipak ostavljena mogućnost da u direktnom kontaktu sa klijentima dogovore nove olakšice.

Najčešće je reč o standardnim procedurama koje se aktiviraju kada klijenti zapadnu u krizu ili imaju problem sa redovnom otplatom, ali nije nemoguće dogovoriti i beneficije koje su u nekim periodima bile i nezamislive.

Klijentima koji su ocenjeni kao rizičniji i koji bi mogli biti u problemu da na vreme otplaćuju svoje obaveze, banke danas prvo nude restrukturiranje kredita. U paketu je moguće i produženje perioda otplate, a to za sobom automatski povlači i niže mesečne rate.

Onima koji ostanu bez posla, zbog korona krize, neke banke nude grejs period, odnosno neku vrstu produženog moratorijuma u kome se obračunava samo kamata. U tom slučaju moguće je dogovoriti zastoj od mesec, dva, pa i duže, piše Blic.

Oni koji nisu problematični klijenti mogu da pregovaraju sa bankom i o nižoj kamati. Šansa je veća ukoliko imate dokaz iz druge banke koja vam je spremna da u slučaju prelaska spusti kamatu. U slučaju stmbenih kredita na ovaj način u svojoj banci moguće je spustiti kamatu i za jedan procentni poen.

Takođe, mnogi bankari omogućavaju i takozvani “brzi keš”, gotovinske pozajmice do 500 do nekoliko hiljada evra, a koja ne zahtevavaju previše dokumentacije ili dolazak u ekspozituru.

Dobrim klijentima banke takođe nude produženi moratorijum ili dodatne kartice, eventualno popuste za kupovinu u kompanijama sa kojima banka ima sklopljene sporazume.

Najnoviji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije za maj 2020. godine pokazuje da su ukupni krediti stanovništu u maju ove godine iznosili nešto više od 1.091 milijardi dinara, što je 91 milijardu dinara više u odnosu na maj 2019. i skoro 20 milijardi više u odnosu na mart ove godine, kada je počela kriza sa pandemijom korona virusa.

Najviše su odobravani gotovinski krediti – ukupno 514,79 milijardi dinara i stambeni i krediti za adaptaciju – 435,46 milijardi dinara.

Kada je reč o krediti pravnim licima i preduzetnicima, na kraju maja ove godine ukupan iznos zajmova ovoj kategoriji klijenata bio je 1.573 milijardi dinara, što je skoro 200 milijardi više u odnosu na maj 2019. i oko 30 milijardi više u odnosu na mart 2020.

Tags
Back to top button