Regionalno istraživanje: Brzina najveća prednost beskontaktnog plaćanja – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Regionalno istraživanje: Brzina najveća prednost beskontaktnog plaćanja

Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u BiH poraslo je za skoro 162 posto u odnosu na mart prošle godine.

Dve trećine građana BiH spremno je da vrši transakcije beskontaktno jer im donosi brojne pogodnosti. To pokazuje prvo regionalno istraživanje kompanije Visa u okviru kampanje “U korak sa digitalnom budućnošću”, koje je sprovedeno tokom maja, na uzorku od po 500 korisnika kartica u zemljama iz regiona, starosti od 18 do 55 godina.

Prema podacima svaki četvrti građanin Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, ali je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Severna Makedonija, gde čak 68 posto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja.

Sa druge strane, Albanija beleži najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su kupci u ovoj zemlji motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite.

Kao glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica ističu se brzina (45 odsto korisnika je ovo navelo kao benefit), jednostavnost rukovanja (41 odsto) i praktičnost (37 odsto).

Oko 47 odsto kupaca koji ne koriste beskontaktne kartice kao razlog navode to što im banka nije ponudila takvu mogućnost, dok 22 odsto ističe da ne znaju da postoji takva opcija u Bosni i Hercegovini, ili su pak zabrinuti za bezbednost tokom korišćenja – 17 odsto.

Oko osam posto korisnika priznalo je da nije sigurno kako se upotrebljavaju beskontaktne kartice. U isto vreme, gotovo svaki osmi potrošač u BiH koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 59 odsto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika.

Oko 43 odsto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti, dok je manje od 30 odsto oduševljeno takvom mogućnosti.

Većina ispitanika istakla je praktičnost kao pozitivnu okolnost ovakvog vida beskontaktnih transakcija i to što “zahvaljujući ovoj opciji mogu da ostave kartice i keš kod kuće”.

Više od jedne petine ispitanika smatra da je ovaj vid plaćanja zabavan i interesantan jer žele da budu u trendu sa ostatkom sveta.

Kao glavni nedostaci mobilnog novčanika navedeni su bezbednost i ograničen broj mesta gdje su ovakva plaćanja moguća.

Tags
Back to top button