Unija poslodavaca: Oporavak od krize spor i dugotrajan – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Unija poslodavaca: Oporavak od krize spor i dugotrajan

Unija poslodavaca sprovela je anketu koja je obuhvatila više od 400 preduzeća, u periodu od 7. do 30. aprila. Anketa je tražila odgovore na pitanja o vremenu potrebnom za oporavak od posledica krize, broju firmi čije je poslovanje ona pogodila, mere koje su preduzimane, ali i mere koje privreda očekuje da bi prebrodila krizu. Slobodan Đinović, član predsedništva Unije poslodavaca Srbije, direktor Orion telekoma kaže da oporavak od krize neće biti u obliku slova V, već više kao Najk znak, mnogo sporiji i duži.

Prema iskazima datim u upitniku, nešto manje od trećine preduzeća u Srbiji oporaviće se od krize u roku od mesec dana, dok poslodavci retko razmatraju privremeno ili trajno zatvaranje. Pored toga, trećini preduzeća (i nešto više), biće potrebno od jedan do tri meseca za oporavak, dok će se trećina oporaviti za tri do šest meseci.

Najteži udar pretrpeo je sektor ugostiteljstva, jer je većini preduzeća u ovoj oblasti bilo zabranjeno da rade skoro mesec i po dana (od 22. 03. do 01.05.), što je dovelo do potpunog nestanka potražnje i samim tim ozbiljnih problema sa prilivom. Zbog toga 17 odsto ovih poslodavaca razmatra da zatvori preduzeće, verovatno zbog nagomilanih dugova i/ili opšteg osećaja da je oporavak turističkog sektora neizvestan, kao i da će biti poprilično spor.

“Istraživanje je pokazalo da su preduzeća u većini pozdravila mere koje je preduzela Vlada Srbije, ali i da imaju određene primedbe. Privrednici smatraju da bi u ovom trenutku trebalo ojačati likvidnost preduzeća, potrebno je odložiti naplatu PDV-a i ukloniti uska grla kao što su prevoz radnika na posao, ili procedure sa izvoz i uvoz robe”, kažu u Uniji poslodavaca.

Tags
Back to top button