Loše vesti za komšije: Katanac na ugledne hotele – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Loše vesti za komšije: Katanac na ugledne hotele

Hotelska grupacija Evrope saopštila je da beleži milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

U turističkom sektoru, kako navode, došlo je do nesagledivnih gubitaka gde je pet meseci u nizu zabeležen pad prometa od 100 odsto. To je dovelo i do gubitka radnih mesta u ovom sektoru.

Iz navedenih razloga hotelska grupacija Evrope ističe da će biti primorani da zatvore najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore i ako se sredstva za stabilizaciju privrede ne preusmere za finansijsku pomoć hotelskom sektoru.

Neophodno je, kako kažu, da se ostvari saradnja sa resornim ministarstvima na više nivoa vlasti, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pokušali da spasu turizam u BiH i vrate mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu, prenosi Klix.

“Hitno otvaranje granica, subvencionisanje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu najmanje do 2021. godine, subvencionisanje 100 odsto iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 1. aprila 2020. pa sve do 1. aprila 2021. godine, oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično) do 1. aprila 2021.godine su samo neke od hitnih mjera koje su zahtjevane”, navodi se u saopštenju Hotelske grupacija Evrope.

Tags
Back to top button