EBRD želi da postane većinski zelena banka – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmeri više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.

Do 2025. više od 50 odsto ukupnih ulaganja EBRD-a trebalo bi da bude usmereno u podršku zelenom ekonomskom oporavku zemalja u kojima EBRD posluje, pri čemu bi se u obzir uzimale posledice pandemije korona virusa, objavio je EBRD u sredu, prenosi Seebiz.

Ulaganja bi se povećala inovativnim pristupom nizu područja, objašnjavaju u banci, skicirajući ‘ozelenjavanje’ finansijskog sektora i energetskih sistema, dekarbonizaciju industrije, održive gradove i komunikacione i sisteme snabdevanja hranom, te očuvanje ‘prirodnog kapitala’.

Posebno bi se vodilo računa o pravednoj tranziciji, rodnoj ravnopravnosti, prilikama koje pruža cirkularna ekonomija, te o zelenim digitalnim rešenjima i o ulozi energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju.

Banka će temeljno proveravati sva ulaganja kako bi bila sigurna da su u skladu s Pariškim sporazumom o klimi ali i odgovarajućim planovima zaštite klime u zemljama u kojima posluje, vodeći računa o njihovim prioritetima.

Povećala bi i kapacitete za podršku u razvoju strategija klimatske otpornosti i pojačala nastojanja na mobilizaciji zelenih ulaganja.

U planu je i pojačani rad na smernicama, kako bi svih 38 zemalja moglo efikasno ostvariti ciljeve zaštite klime i okoline, te saradnja sa drugim multilateralnim zajmodavcima, navodi se u saopštenju.

Novi plan za zelenu ekonomsku tranziciju usvojio je jučer EBRD-ov odbor direktora a bazira se na bančinim načelima usvojenim uoči Pariškog samita o klimi 2015. godine.

Tags
Back to top button