Svaka peta kompanija u Nemačkoj strahuje od propasti – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Svaka peta kompanija u Nemačkoj strahuje od propasti

Svaka peta nemačka kompanija ne isključuje mogućnost propasti zbog posledica udara koronavirusa na privredu, objavio je Ifo institut sa sedištem u Minhenu.

Mogli bismo da vidimo talas insolventnosti u narednim mesecima u Nemačkoj – upozorio je istraživač Ifo instituta Stefan Sauer.

Prema rezultatima jedne ankete, Ifo je utvrdio da najveća bojazan od gašenja biznisa među nemačkim kompanijama postoji u sektoru usluga, u kojem 27 posto preduzetnika ocenjuje kako im je dalje poslovanje pod velikim znakom pitanja, prenosi SEEbiz.

Unutar sektora usluga, prema istom izvoru, najnesigurniji u pogledu daljeg poslovanja su turoperatori (85 posto anketiranih), hoteli (76 posto) i restorani, među kojima 67 posto preduzetnika ne isključuje mogućnost zatvaranja.

Između ostalog više od polovine preduzetnika u metalnoj industriji neizvesnim ocenjuje svoj dalji opstanak na tržištu.

U izveštaju Ifo-a upozorava se i kako visoka neizvesnost vlada i u tekstilnoj, gde 38 posto preduzetnika ne isključuje mogućnost propasti, papirnoj (28 posto) i industriji kože (27 posto), dok dodatnu zabrinutost izaziva nesigurnost automobilske industrije i njihovih dobavljača među kojima 26 posto poduzetnika upitnim drži dalje poslovanje.

Nešto manja nesigurnost među nemačkim privrednicima vlada u sektoru trgovine (21 posto anketiranih tvrtki strahuje od gašenja), dok je najmanji strah od posledica koronavirusa na privredu u građevinskom sektoru, gde svega dva posto preduzetnika upitnim drži dalje poslovanje.

Ifo ukazuje i na visoku neizvesnost koja vlada u kreativnim i industrijama zabave, gde 55 posto kompanija i samostalnih umetnika i profesionalaca otvorenim ostavlja mogućnost zatvaranja zbog koronavirusa.

Tags
Back to top button