Narodna banka Srbije zadržala kamatu na istom nivou – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Narodna banka Srbije zadržala kamatu na istom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivane efekte već preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih efekata širenja virusa korona, ističu u centralnoj banci.

Prethodna smanjenja ove ključne kamatne stope koja se koristi kao osnov za sve druge dinarske kamatne stope na domaćem tržištu, nastaviće da, prema navodima NBS, i u narednom periodu deluju na kretanja u finansijskom i realnom sektoru i doprinose očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka.

“Takođe, izvršni odbor je imao u vidu i očekivane efekte obimnog paketa fiskalnih mera, od oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda, kojim je obezbeđena podrška privatnom sektoru kako bi se podstakao što brži oporavak naše privrede od efekata pandemije. Istovremeno, izvršni odbor ističe da je Narodna banka Srbije spremna da reaguje u skladu sa eventualnim dodatnim efektima pandemije u domaćem i međunarodnom okruženju”, navode u NBS.

Tags
Back to top button