Najveće holandske banke pokreću zajedničku kompaniju za borbu protiv pranja novca – Bankar.rs
ANALIZEBANKEKOMPANIJESVE VESTI

Najveće holandske banke pokreću zajedničku kompaniju za borbu protiv pranja novca

Najveće holandske banke složile su se da će osnovati firmu koja će zajednički pratiti njihove transakcije u novoj inicijativi da se uoči finansijski kriminal koji pojedini zajmodavci mogu propustiti.

ING Groep NV, Rabobank grupa i ABN Amro Bank NV potpisali su u sredu pakt o uspostavljanju Transaction Monitoring Holandije, navodi Holandska bankarska asocijacija. Uvidom u podatke, firma nastoji uočiti neobične obrasce plaćanja “koje pojedine banke ne mogu prepoznati”, kaže NVB.

“Nadamo se da će i druge zemlje ovo slediti, počevši od Evrope”, rekao je Jeroen Rijpkema, vođa tima.

Procene govore da se 16 milijardi evra kriminalnog novca godišnje opere u Holandiji. Novac dolazi od aktivnosti koje uključuju trgovinu drogom, trgovinu ljudima, dečiju pornografiju i iznuđivanje.
Zločinci se trude da prikriju poreklo svojih kriminalnih sredstava i često zloupotrebljavaju više banaka u tu svrhu.

Predsednik Holandske bankarske asocijacije (NVB) Chris Buijink kaže da je borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma glavni prioritet u bankarskom sektoru.

“Banke doprinose sprečavanju i borbi protiv podrivajućeg uticaja kriminaliteta i očuvanju integriteta finansijskog sistema, a čine značajna ulaganja u ovu oblast. Zaista efikasna borba protiv ove vrste kriminala moguća je samo uskom saradnjom. Ta će saradnja imati pozitivne posledice u celom lancu, od otkrivanja do gonjenja. TMNL je suštinski kolektivni korak koji je prvi u svetu”, kazao je Buijink, prenosi Indikator.

Formiranje TMNL-a povezano je s Akcionim planom za pranje novca koji je vlada najavila sredinom 2019. godine. Kao deo ovog plana predviđa se izmena i dopuna Zakona o pranju novca i finansiranju terorizma kako bi se omogućio celoviti nadzor kolektivnih transakcija.

Izgradnja i razvoj TMNL-a odvijaće se u fazama. Banke su odlučile krenuti s ovom inicijativom u iščekivanju predložene izmene zakonodavstva, zbog hitnosti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, te podrške državnih tela.

Osnovna pretpostavka je da će i druge banke biti u mogućnosti da koriste TMNL u dogledno vreme.

Tags
Back to top button