Vlasnik Zare poseduje nekretnine vredne 15,2 milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Vlasnik Zare poseduje nekretnine vredne 15,2 milijarde evra

Vlasnik svetskog lanca trgovina Zara, Amancio Ortega, posvetio se poslovanju nekretninama čija se vrednost procenjuje na milijarde evra.

Prema pisanju američkog poslovnog magazina Bloomberg, ovaj Španac poseduje nekretnine, odnosno imovinu vrednu 15,2 milijarde evra. Ortega ima najveći portfolio u odnosu na druge evropske bogataše.

Samo prošle godine uložio je 2,1 milijardu evra u različite vrste nekretnina posredstvom svoje holding kompanije Pontegadea u čijem je vlasništvu trgovina odećom i obućom Zara Inditex SA. Pontegadea je 2019. godine imala neto prihod u iznosu od 1,8 milijardi evra.

Ortega, koji je najbogatiji Španac, u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom poslednjih nekoliko godina uložio tri milijarde dolara u nekretnine.

U njegovom vlasništvu su atraktvine nekretnine na Menhetnu i u Miamiju. Prošle godine njegova investiciona kompanija je dogovorila posao vredan 72,5 miliona dolara o gradnji hotela u centru Čikaga. To se desilo nakon što je kupio zgradu u jednoj od centralnih poslovnih zona u Vašingtonu i dve poslovne zgrade u Sijetlu.

Bloomberg podseća da je Ortega bio sin železničkog radnika. Sada ima bogatstvo od 58,5 milijardi dolara. Tokom pandemije korona virusa njegovo bogatstvo se smanjilo jer je bio primoran da zatvori pojedine trgovine.

Akcije njegove kompanije su ove godine pale za 22 odsto.

Tags
Back to top button