Korona kriza počinje da usporava poslovanje slovenačkih banaka – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Korona kriza počinje da usporava poslovanje slovenačkih banaka

Tekuća korona virusna kriza i mere uvedene radi ograničavanja širenja pandemije utiču na rad slovenačkih banaka, s tim da se rast kredita za domaćinstva prepolovio, a rast korporativnih kredita takođe postepeno usporavao u periodu januar-maj, saopštila je centralna banka Slovenije.

“Depoziti stanovništva i dalje se povećavaju, prvenstveno na račun smanjene potrošnje, a delom i kao rezultat državnih uplata za ublažavanje uticaja epidemije”, navodi se u saopštenju Banke Slovenije.

Neprimerene izloženosti bankarskog sektora (NPE) još uvek nisu u porastu zahvaljujući vladinim stimulativnim merama, ali trenutni ekonomski pad verovatno će ih u budućnosti pogurati.

Kombinovana dobit domaćih banaka prepolovljena je na 152 miliona evra u periodu januar-maj, sa 303 miliona evra godinu dana ranije, na šta je uticalo pre svega pad nekamatnih prihoda i novo stvaranje gubitaka i rezervisanja, dok su prihodi od kamata takođe u padu.

Očekuje se da će efekat na profitabilnost banaka biti još veći u narednim kvartalima, napomenula je Banka Slovenije i dodala da se očekuje da će se ekonomija stabilizovati u naredne dve godine.

Tags
Back to top button