EBRD i EU pripremaju dodatni finansijski paket za mala i srednja preduzeća na zapadnom Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EBRD i EU pripremaju dodatni finansijski paket za mala i srednja preduzeća na zapadnom Balkanu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska Unija (EU) povećavaju svoju podršku malim i srednjim preduzećima  na zapadnom Balkanu pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije korona virusa, saopšteno je iz banke za portal Bankar.me.

Banka će obezbediti do 70 miliona evra novih kreditnih linija partnerskim finansijskim institucijama za kreditiranje lokalnih preduzeća u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji. EU dopunjava ova sredstva sa dodatnih 15 miliona evra kako bi identifikovala i verifikovala najbolju dostupnu opremu i tehnologije kako bi se osiguralo da MSP povećavaju svoju konkurentnost i podrže prelazak na zelenu ekonomiju.

“Zemlje zapadnog Balkana reagovale su na izbijanje pandemije korona virusa strogim javnozdravstvenim merama koje su imale ozbiljan ekonomski uticaj. Zemlje takođe trpe globalni ekonomski pad i smanjenu potražnju za njihovim proizvodima. EBRD i EU putem Team Europe podržavaju mala i srednja preduzeća u njihovoj ambiciji da postanu konkurentnija i pronađu inovativna rešenja za nove izazove. Sredstva će obezbediti da vitalna preduzeća i dalje imaju adekvatan pristup finansijama, mogu da ispunjavaju visoke standarde proizvoda i da su u dobroj poziciji da iskoriste izvozne mogućnosti koje im se nude u regionu i na evropskom tržištu”, saopšteno je iz banke.

„Snažno smo posvećeni pružanju podrške preduzećima u ovim teškim vremenima“, kaže Pierre Heilbronn, potpredsednik EBRD-a, za politike i partnerstva.„Naši dodatni fondovi će pružati podršku njihovom oporavku, rastu i pripremi za budućnost. Taj angažman takođe svedoči o našem jakom partnerstvu i saradnji sa EU na zapadnom Balkanu.”

Oliver Varhelji, komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje, rekao je: „Mala i srednja preduzeća su vitalna za ekonomiju zapadnog Balkana i posebno su pogođena ovom krizom. Zbog toga, dograđujući na našu dugogodišnju saradnju sa EBRD-om u regionu, povećavamo našu podršku malim i srednjim preduzećima – ne samo da bi se preduzeća održala, već i da bi se ojačala njihova otpornost i posejalo seme za održivi oporavak.”

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora na zapadnom Balkanu. Do danas je uložila preko 13 milijardi evra u više od 700 projekata, uključujući ključnu infrastrukturu, segmente malih i srednjih preduzeća i zelenu ekonomiju.

Tags
Back to top button