CG: Ruski državljanin vlasnik prvog pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

CG: Ruski državljanin vlasnik prvog pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva

Crna Gora je dodelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i do njega je došao državljanin Rusije, saznaju Vijesti.

Informaciju da je dodeljen prvi pasoš zvanično su potvrdili u kompaniji Henley&Partners, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u tom projektu, ali zbog poverljivosti nisu mogli da saopšte ime svog klijenta i njegovu matičnu državu.

“Sa zadovoljstvom potvrđujemo da je klijent naše firme Henley&Partners bio prvi aplikant koji je i dobio državljanstvo i uspešno okončao postupak dobijanja pasoša po osnovu posebnog programa ulaganja”, kazali su londonskoj centrali firme za podgoričke Vijesti.

Iz kompanije su rekli da je baza klijenata njihove firme zaista svetska, kao i sama kompanija Henley&Partners.

“Sa 30 kancelarija širom sveta, dobili smo upite za crnogorski program sticanja državljanstva putem ulaganja sa svih kontinenata. Zbog protokola o poverljivosti koji su ugovoreni sa klijentima, ne možemo saopštavati nikakve lične podatke u vezi sa ovom konkretnom ili bilo kojom drugom budućom transakcijom”, rekli su iz te kompanije.

Vijesti od Ministarstva unutrašnjih poslova, koje izdaje pasoše, čekaju odgovor na pitanje ko je od stranaca dobio prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva, iz koje države dolazi novi investitor i datum kada je prvi pasoš dodeljen.

Iz Henley&Partners smatraju da će uslediti i drugi uspešni postupci i da će se time ostvariti injekcija likvidnosti za crnogorsku ekonomiju bez zaduživanja, ali i otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja i pokrenuti šire dinamične društveno-ekonomske šanse od koristi za sve građane Crne Gore.

Vladin trogodišnji program za sticanje ekonomskog državljstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara prošle godine i kroz njegovu realizaciju biće dodeljeno dve hiljade pasoša.

Ovogodišnjim budžetom je bilo planirano da se 15 miliona eura slije u državnu kasu po osnovu realizacije tog projekta, ali u rebalansu budžeta ti prihodi nisu projektovani zbog aktuelne krize izazvane pandemijom korona virusa.

Tags
Back to top button