UNIQA plasirala dve obveznice u iznosu od 800 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJEOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

UNIQA plasirala dve obveznice u iznosu od 800 miliona evra

UNIQA je uspešno plasirala dve obveznice u iznosu od 800 miliona evra – 600 miliona evra za finansiranje kupovine podružnica AXA CEE i 200 miliona evra u obliku zelene obveznice.

“Potražnja investitora bila je izuzetno velika, s tim što je starija obveznica bila više od 5 puta pretplaćena, a Green Tier II više od 9 puta”, navela je Uniqa u saopštenju.

Akvizicija kompanija AXA u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj za otkupnu cenu od oko milijardu evra najveća je investicija u istoriji UNIQA-e.

Kurt Svoboda direktor za finansijske rizike UNIQA Insurance Group AG, kazao je da:

“Akvizicijom UNIQA dobija oko pet miliona kupaca, 2.100 zaposlenih i 800 miliona evra premije svake godine, što nas premešta sa broja sedam na broj pet u centralnoj i istočnoj Evropi. Kao što smo planirali, završili smo finansiranje kupoprodajne cene starije obveznice u iznosu od 600 miliona evra. Pokazani snažni interes naglašava poverenje lokalnih i međunarodnih ulagača u UNIQA.”

Senior obveznice imaju rok od 10 godina i ocenjene sa A- od Standard&Poorsa. Kuponska kamata iznosi 1,375 odsto.

“UNIQA je bila prva osiguravajuća kuća u Austriji koja se povukla iz industrije uglja. Sada UNIQA ponovo preuzima vodeću ulogu kao prvo austrijsko osiguravajuće društvo koje je plasiralo obveznicu čime se obavezujemo da uložimo isti iznos od emisije u projekte za uštedu resursa i zaštitu naše klime i okoline”, komentarisao je Kurt Svoboda, opisujući ovu premijeru za austrijsko finansijsko tržište.

UNIQA se posvećuje ulaganju sredstava u iznosu od 200 miliona evra ostvarenih iz zelene obveznice u održive investicije u naredne dve godine. Da bi bili prihvatljivi, projekti se moraju odnositi na energiju vetra, solarnu energiju, recikliranje otpada, ekološka prometna rešenja ili recikliranje vode u Evropi ili zemljama OECD-a. Struktura upravljanja zelenom obveznicom uključuje godišnje izveštaje o investicijama, koje bi trebalo da preispita nezavisna treća strana, prenosi Indikator.ba.

“Ovo nam omogućava da osiguramo da ulažemo u održive projekte sa merljivo pozitivnim uticajem na okolinu”, rekao je Svodoba.

Podređena obveznica treba da bude vraćena nakon 15,25 godina po određenim uslovima, ocenjena sa BBB, a kuponska kamata 3,25 odsto.

Tags
Back to top button