U Srbiji postoje i falsifikati “iz dva dela”: Ovo su detalji koji razotkrivaju lažnu novčanicu – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

U Srbiji postoje i falsifikati “iz dva dela”: Ovo su detalji koji razotkrivaju lažnu novčanicu

U Srbiji se, kada je u pitanju domaća valuta, najviše falsifikuje novčanica od 1.000 dinara, saopštila je nedavno Narodna banka Srbije (NBS). Kako prepoznati lažan novac i šta treba da uradite ako posumnjate da se u vašim rukama našla falš novčanica?

Kako za B92.net poručuju iz centralne banke, falsifikovane novčanice građani najčešće mogu prepoznati na osnovu sledećih karakteristika: opšti izgled falsifikovane novčanice vizuelno deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled – što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima. Kod originala svi detalji imaju izraženu oštrinu, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled.

“Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i drugim elementima koji su reljefni na dodir”, kažu u NBS.

Takođe, vodeni žig, koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku, i koji se vidi usmeravanjem falsifikovane novčanice u pravcu izvora svetlosti, često nije imitiran, a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju sa tim detaljem na originalnoj novčanici.

“Zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikrotekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti”, dodaju u Narodnoj banci.

Kinegram (hologram) kod falsifikata je najčešće imitiran termičkim lepljenjem sive folije na kojem je utisnuta nominalna oznaka koja se u velikom broju slučajeva može uočiti pri prvom kontaktu sa ovakvom novčanicom. Kod originala na ovom elementu zaštite pored diskretnog izgleda nominalne oznake i još jednog detalja koji se razlikuje kod apoena uočava se efekat duginih boja, promenom položaja novčanice, visoka preciznost mikroteksta nominalne oznake, kao i veoma precizne konture ovog detalja.

“Novčanicu nikada ne treba proveravati ispitivanjem samo jednog njenog dela jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela – jedan deo novčanice je originalan, a drugi falsifikovan. Ako bi se u ovom slučaju proveravao samo jedan deo novčanice, moglo bi se doći do pogrešnog zaključka da je novčanica originalna. U stvari, ona to i jeste u tom delu, ali istovremeno postoji drugi deo koji je falsifikovan i pripojen (zalepljen) originalnom delu novčanice, tako da se u celini gledano radi o falsifikatu”, pojašnjavaju u NBS.

Radi lakšeg prepoznavanja navedenih i drugih karakteristika na falsifikovanoj novčanici, na sajtu NBS dostupan je prikaz elemenata zaštite kod originalnih novčanica (cela apoenska struktura) sa jasnim snimcima njihovih karakteristika.

“U slučaju postojanja sumnje u falsifikat, potrebno je takvu novčanicu odneti u najbližu policijsku stanicu ili banku. U oba slučaja imalac novca dobiće potvrdu o privremeno oduzetom novcu, a samu novčanicu će policija ili banka dostaviti Narodnoj banci Srbije radi provere autentičnosti – ekspertize. Po izvršenoj ekspertizi Narodna banka Srbije izrađuje izveštaj o ekspertizi kojim konstatuje da li se radi o falsifikatu ili originalnoj novčanici. Jedan primerak izveštaja dostavlja se policiji ili banci, a drugi imaocu novčanice”, kažu naši sagovornici.

Ukoliko je konstatovan falsifikat, Narodna banka Srbije ga zadržava bez naknade, a ukoliko je reč o originalnom novcu imaocu će policija vratiti istu novčanicu ili će mu banka odobriti tekući račun u nominalnoj vrednosti novčanice.

Tags
Back to top button