EK: Snažna vladavina prava uslov za evropski novac – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EK: Snažna vladavina prava uslov za evropski novac

Članice Evropske unije treba da dobju novac iz zajedničkog budžeta i fonda za oporavak od pandemije samo ako imaju snažno pravosuđe i sisteme za zaštitu od korupcije, izjavila je potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, indirektno upozoravajući Poljsku i Mađarsku.

Čelnici 27 zemalja sastaće se iduće sedmice u Briselu radi dogovora o raspodeli gotovo 2.000 milijardi evra iz budžeta za razdoblje 2021-27. i posebnih sredstava za ekonomski oporavak Starog kontinenta nakon pandemije COVID-19.

Uslovi za dobijanje novca, vezani uz demokratske standarde ili ekonomske reforme, među najspornijim su tačkama zbog kojih do sada nije postignuta saglasnost članica, potrebna za donošenje takvih odluka, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

“Vladavina prava treba da bude uslov za podelu evropskog novca”, rekla je Jourova u razgovoru s ministrima pravosuđa zemalja EU-a.

Među nužnim preduslovima za dobijanje pomoći navela je “funkcionalno pravosuđe” i snažne mehanizme za borbu protiv korupcije.

To je i upozorenje Poljskoj i Mađarskoj, koje su u sporu s EU zbog nivoa vladinog nadzora nad sudovima i sudijama, kao i Rumuniji i Bugarskoj, koje godinama nakon pristupanja Uniji imaju problema sa korupcijom i siromaštvom.

“Ne bih volela da vidim zaustavljanje novca, no u našem pravnom sistemu moramo imati neku garanciju da se, ako stvari krenu zasta loše u nekoj zemlji članici, novac poreskih obveznika ne može isplatiti”, rekla je Jourova govoreći o fondovima koji se pune doprinosima iz nacionalnih budžeta, odnosno posredno porezima.

Po poslednjem predlogu, EK će preporučiti kako rešavati probleme s vladavinom prava državama članicama.

Tags
Back to top button