EK predviđa smanjenje ovogodišnjeg BDP Evrozone za 8,7 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EK predviđa smanjenje ovogodišnjeg BDP Evrozone za 8,7 odsto

Ekonomija EU doživeće najteži pad od Drugog svetskog rata u drugom kvartalu 2020. godine, sumorna je prognoza Evropske komisije.

Predviđeno je smanjenje ovogodišnjeg BDP Evrozone za 8,7%, kao i rast naredne godine od 6,1%, dok je za 27 članica EU za ovu godinu prognoziran pad BDP za 8,3, a rast od 5,8% u narednoj godini.

U Evropskoj komisiji smatraju da je pandemija COVID-19 pogodila evropsku ekonomiju više nego što je očekivano, a da je put ka privrednom oporavku i dalje nesiguran, pre svega zbog obnovljenih žarišta infekcije, koje dovode do vraćanja privremenih mera ili zatvaranja.

“Realni globalni BDP van EU pašće za više od 3 procenta u prvom kvartalu ove godine, dok će drugi kavartal biti mnogo teži na globalnom nivou, jer je većina zemlja tada uvela mere zatvaranja”, rekao je komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni predstavljajući letnju ekonomsku prognozu Evropske komisije.

On ističe izvesna poboljšanja u ekonomskim aktivnostima krajem juna i početkom jula, ali dodaje da su vidne razlike među zemljma članicama.

“Sve zemlje članice će imati pad u ekonomiji i oporavak u 2021. godine, ali i postoje velike razlike između recesija i oporavka među članicama što je zasnovano na različitim ekonomskim strukturama i posledicama pandemije”, dodao je Đentiloni.

U Evropskoj komisiji kažu da značajan ekonomski pad očekuje Francusku, Italiju i Španiju, a nešto manji Nemačku, Holandiju i Poljsku. Dodaju i da će inflacija u članicama Evrozone ostati relativno niska ove godine, na nivou od 0,3%, dok za sledeću godinu predviđa minimalni rast od 1,1%.

Pozitivnije vesti stižu i sa tržišta rada.

U Evopskoj komisiji kažu da je analiza pokazala da ogromno smanjenje radnih sati u zemlajma EU tokom pandemije nije dovelo do drastičnog povećanja nezaposlenosti, po čemu se EU razlikuje od postatka sveta, posebno SAD.

Tags
Back to top button