Za oporavak privrede nakon korone potrebno godinu dana – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Za oporavak privrede nakon korone potrebno godinu dana

Za oporavak privrede pogođene pandemijom Kovid-19, potrebno je u proseku godinu dana, pokazuju rezultati trećeg ciklusa istraživanja “Zajedno kroz krizu”, koje su sproveli Privredna komora Srbije i USAID Projekat saradnje za ekonomski razvoj.

Kako se ukazuje, kriza je najviše pogodila mikro preduzeća, dok je likvidnost i dalje jedan od ključnih problema sa kojima se firme suočavaju, mada su digitalna rešenja bitan deo strategije oporavka.

U istraživanju sprovedenom od 8. do 15. juna, vreme oporavka većina ispitanika procenjuje na godinu dana. Skoro svaka treća firma veruje da će joj biti dovoljno od tri do šest meseci, dok najpogođenije sektore – turizam, saobraćaj i kreativnu industriju očekuje oporavak duži od godine.

Kod privrednika su najprisutniji strahovi od nove krize, čak 73 odsto firmi pribojava se drugog talasa pandemije i ponovnog privremenog zatvaranja, a na drugom mestu je pad tražnje za proizvodima i uslugama.

Oko 40 odsto firmi očekuje ograničenja povezana sa padom likvidnosti poslovanja, padom dostupnih izvora finansiranja, promene u izvoznim i uvoznim politikama. Više od 90 odsto firmi očekuje pad prihoda u ovoj godini, pri čemu će najveći gubici biti u turizmu, kreativnoj industriji i saobraćaju, a prate ih i industrija različitih proizvodnih delatnosti i IT sektor.

Četvrtina učesnika ankete procenjuje da su im prihodi u junu 2020. u odnosu na isti mesec prošle godine barem prepolovljeni, a svaka druga firma ostvarila je gubitak do 30 odsto. Petina anketiranih mikro preduzeća procenjuju da su im prihodi u junu ove godine za najmanje 70 odsto niži u odnosu na prošlu godinu, dok je trećina firmi te veličine prihodovala za 30 do 50 odsto manje ovoga juna.

Skoro 60 odsto preduzeća organizovalo je rad dela zaposlenih od kuće, a svaka druga firma je smanjila broj radnih sati. Čak 20 odsto učesnika ankete povećalo je broj zaposlenih, a manje od pet odsto je otpuštalo zaposlene tokom krize. Trećina firmi iz IT sektora, proizvodnje hrane i pića i poljoprivrede povećala je broj radnika u prethodnom periodu.

Borba za likvidnost je ključna, očekuju se teškoće u izmirenju obaveza, posebno mikro i male kompanije. Svaka druga firma očekuje probleme sa izmirenjem obaveza u narednih 30 do 90 dana. Istraživanje je od početka vanrednog stanja sprovedeno u tri talasa. U poslednjem, trećem ciklusu, učestvovalo je 396 firmi iz Srbije, navodi se u saopštenju.

Tags
Back to top button