EBRD i Unikredit lizing podržavaju prelazak malih i srednjih preduzeća u Srbiji nazelena – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EBRD i Unikredit lizing podržavaju prelazak malih i srednjih preduzeća u Srbiji nazelena

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Fond za zelenu klimu (GCF) i Vlada Luksemburga podržavaju mala i srednja preduzeća u Srbiji kroz kreditnu liniju od 20 miliona evra Unikredit lizingu (UniCredit Leasing) Srbija za investicije u klimatske i projekte zelene ekonomije.

GEFF Srbija lizing je finansijska linija EBRD-a u ukupnom iznosu do 40 miliona evra, koja pomaže malim i srednjim privatnim preduzećima u Srbiji, uključujući preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva, da unaprede svoje poslovanje kroz primenu visokoefikasnih, održivih i zelenih rešenja u poslovanju.

“Investicije u energetsku efikasnost, kao i efikasno upravljanje vodom, zemljištem i prirodnim resursima, kao i investicije u primenu obnovljivih izvora energije, podstiču profitabilnost i konkurentnost preduzeća i smanjuju negativan efekat poslovanja na životnu sredinu, globalno zagrevanje i klimatske promene”, navodi se u saopštenju GEFF Srbija lizinga.

Lizing linija namenjena je privatnim preduzećima iz sektora proizvodnje, poljoprivrede, uslužne delatnosti, građevinarstva, trgovine i transporta. Putem lizinga preduzeća će moći da investiraju i u fotonaponske solarne elektrane za proizvodnju električne energije.

Preduzećiam je kroz GEFF Srbija lizing liniju pored kredita obezbeđena i tehnička podrška u vidu onlajn baze podataka koja se zove Tehnološki selektor. Baza sadrži spisak i karakteristike visokoefikasne, prethodno procenjene i odobrene opreme za finansiranje u okviru kreditne linije.

“U saradnji sa našim donatorima i Unikrediti lizingom Srbija obezbeđujemo značajnu podršku srpskoj ekonomiji da uspešno sprovede prelazak na zelenu ekonomiju. Ohrabrujuće je to što u Srbiji postoji potražnja za zelenim finansiranjem dok zemlja nastoji da se oporavi od ekonomskih posledica izazvanih pandemijom COVID-19”, rekla je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Predsednica Izvršnog odbora Unikredit lizinga Srbija Ana Milić je ukazala na važnosti zelene ekonomije.

“Finansiranja koja ćemo ponudimo našim klijentima, ne samo da će im pomoći da svoje poslovanje učine održivijim na duže staze, već će omogućiti zdraviju budućnost za nas i naredne generacije”, rekla je ona.

GEFF Srbija lizing linija deo je globalnog GEFF programa EBRD-a vrednog više od četiri milijarde evra koji obezbeđuje novac za biznis sektor i građane koji žele da investiraju u zelene tehnologije.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji gde je do sada ta banka uložila više od šest milijardi evra u 267 projekata, sa glavnim ciljem da pomogne razvoj privatnog sektora i tranziciju ka održivoj i zelenoj ekonomiji.

Tags
Back to top button