Direktor Fiča: Nikad nismo smanjili rejting tolikom broju država – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Direktor Fiča: Nikad nismo smanjili rejting tolikom broju država

Rejting agencija Fič je u prvoj polovini godine kreditni rejting smanjila rekordnom broju država, za njih čak 33, a posao još nije dovršila…

Naime, s obzirom na to da globalna pandemija koronavirusa i dalje nagriza javne financije brojnih zemalja.

U prvom polugodištu je ta rejting agencija i za rekordnih 40 država snizila izglede na “negativne”, što upućuje da bi potencijalno i njihovi rejtinzi mogli biti sniženi, prenosi portal Index.

“Nikad u istoriji Fič rejtingsa nismo imali 40 država s negativnim izgledima u isto vreme. I to nakon što smo već snizili u prvoj polovini godine rejtinge za 33 države. Nikada nismo snizili rejtinge za toliko država u jednoj godini, a tek smo prošli prvu polovinu godine”, izjavio je Džejms Makormak, direktor Fitč zadužen za rejtinge država, za CNBC.

Među ostalima, u tom razdoblju Fič je snizio rejtinge Britaniji, Australiji i Hongkongu.

Makormak je pojasnio da su mnoge vlade morale da povećaju budžetske rashode kako bi zaštitile privredu od oštrog udarca pandemije na njene aktivnosti. Očekuje se da će to pogoršati finansijsku poziciju svih 119 država za koje Fiš izdaje rejtinge, dodao je.

Ta pogoršanja mogu biti u obliku većih deficita, manjih buždetskih suficita ili povećanja zaduženosti, napomenuo je.

“Ono što nas zaista brine je šta će se dogoditi nakon što završi krizno razdoblje uzrokovano koronavirusom. Mislim da će to biti naš fokus i stvarni faktor koji će određivati smer kretanja rejtinga”, zaključio je.

Tags
Back to top button