Kriptomenjačnica Bitstamp zbog Brexita seli iz Londona – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Kriptomenjačnica Bitstamp zbog Brexita seli iz Londona

Jedna od najvećih menjačnica kriptovaluta Bitstamp, koju su osnovali Slovenci Nejc Kodrič i Damian Merlak, nakon osam godina napušta London.

Portal Cointelegraph izveštava da su zbog regulatornih zahteva odlučili operacije prebaciti u Luksemburg.

“Kako bismo udovoljili našim regulatornim zahtevima i poboljšali operativnu učinkovitost, mi premeštamo račune naših kupaca s Bitstamp Limited-a na Bitstamp Europe SA., naš poslovni subjekt sa sedištem u Luksemburgu”, kazali su iz Bitstampa.

Iz kompanije tvrde da selidba računa neće uticati na njihove usluge i da neće zahtevati nikakve dodatne aktivnosti korisnika.

Osnovan 2011. godine, Bitstamp je jedna od prvih svetskih platformi za pružanje transakcija u kriptovalutama poput Bitcoin (BTC). Prema podacima Bloomberga, Bitstampova firma sa sedištem u Londonu, Bitstamp Limited, deluje od jula 2012. godine. Podružnica Bitstamp-a sa sedištem u Luksemburgu, Bitstamp Europe SA, osnovana je 2016. godine, nakon regulatornog odobrenja za rad u Evropskoj uniji.

Premeštanje Bitstamp-a očito je povezano s Brexitom. Nakon što se Velika Britanija službeno povukla iz EU 1. februara 2020., dužnosnici su aktivno pregovarali o sporazumu za olakšavanje trgovinskih operacija između Ujedinjenog Kraljevstva i zemalja EU. Međutim, 21. augusta glavni pregovarač EU za Brexit, Michel Barnier upozorio je da post-Brexit između EU i Sjedinjenih Država izgleda “malo verovatan”, optužujući britansku vladu da “troši dragoceno vreme”.

Pre skoro dve godine belgijska investicijska kompanija NXMH, u vlasništvu južnokorejske tvrtke NXC, vlasnika Nexona, koji razvija online igre i kriptomenjačnice Korbit, preuzela je slovensku menjačnicu kriptovaluta Bitstamp.

Neslužbeno, vrednost transakcije je 400 miliona dolara ili oko 350 miliona evra, na koliko je ranije bio procenjen Bitstamp.

Bitstamp je bio u vlasništvu Damiana Merlaka i Nejca Kodriča, od kojih je svaki imao 32% udela u kompaniji, a ostatak je bio u vlasništvu fonda Pantera i manjinskih deoničara, piše Indikator.ba.

Tags
Back to top button