Zahvaljujući prevenciji, manje zloupotreba platnih kartica – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

Zahvaljujući prevenciji, manje zloupotreba platnih kartica

Broj zloupotreba platnih kartica smanjen je u proteklom periodu zahvaljujući preventivnim merama koje se na tom planu preduzimaju, kaže pomoćnica direktora Sektora za platne kartice i digitalno bankarstvo Privredne komore Srbije (PKS) Snežana Jakovljević.

Ona ističe da se u poslednje vreme dešavaju sporadične zloupotrebe, poput internet napada ili postavljanja “skimera” na bankomatima kako bi se došlo do podataka sa platne kartice, ali da korisnici kartica ne treba da brinu, jer izdavaoci insistiraju na sigurnosnim merama i nadoknađuju štetu ako dođe do zloupotreba.

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica PKS formiran je u okviru Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije 2004. godine, a njegovi članovi su izdavaoci platnih kartica – sve banke koje posluju sa platnim karticama u Srbiji, procesorske kompanije, predstavnici Narodne banke Srbije, MUP-a i tužilaštva.

Jakovljević za Tanjug kaže da se broj zloupotreba značajno smanjiio upravo zahvaljujući preventivnom delovanju tog tela, odnosno brzim i represivnim merama.

“Zloupotrebe koje se dešavaju su sporadične, najčešće su to internet napadi i skimeri na bankomatima kojima se dolazi do podataka na kartici da se posle lakše došlo do sredstava. Svi izdavaoci kartica nastoje da preduzimaju sigurnosne mere kako bi se e klijenti zaštitili, a svaka šteta se nadoknađuje”, ističe Jakovljević.

Ona navodi i da je online kupovina sada bezbednija zahvaljući dodatnim merama koje se preduzimaju – jednokratnim lozinkama dodaje se još jedna sigurnost za online kupovinu.

Čak i kada se sumnja da postoji pokušaj zloupotrebe korisnici ne treba da brinu, jer će im biti izdate nove kartice ili će podaci biti izmenjeni kako bi mogli da nastave nesmetano sa plaćanjima, odnosno kupovinom, objašnjava.

Govoreći o kaznenim odredbama, Jakovljević ističe da se one kreću od šest meseci do 12 godina zatvora u zavisnosti od visine iznosa.

“Kazne su baš zato stroge da bi se sprečile zloupotrebe i da bi se delovalo preventivno”, navodi sagovornica Tanjuga.

Tags
Back to top button