Suma Čakrabarti napušta EBRD nakon dva odrađena mandata – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

Suma Čakrabarti napušta EBRD nakon dva odrađena mandata

Evropska banka za obnovu i razvoj sada je nezamenjiva razvojna banka, rekao je odlazeći predsednik Sir Suma Čakrabarti. Danas napušta Banku nakon što je za predsednika ispunio dva puna mandata, maksimum koji je sada dozvoljen prema pravilima institucije.

Sir Suma, britanski državljanin, pobedio je u dva takmičarska izbora 2012. i 2016., što je prvi u istoriji EBRD-a. Pridružio se Banci sa mandatom da je modernizuje i taj fokus je omogućio EBRD-u da postigne rekordne nivoe uticaja tranzicije i ulaganja u svojim regijama i postigne veću finansijsku održivost.

Ostvarenje tranzicije zelene ekonomije jedno je od glavnih obeležja za vreme njegovog predsedavanja – gotovo polovina ulaganja Banke prošle godine bila je u zelenu ekonomiju, a pred njom su još ambiciozni ciljevi. Članstvo u EBRD-u i broj ekonomija u koje Banka investira takođe su znatno porasli u poslednjih osam godina.

Sir Suma kaže da napušta Banku u dobroj formi i da je institucija presudna za postizanje globalnog razvojnog plana: “EBRD je, po mom mišljenju, neophodna razvojna banka. Vanjska agenda razvoja se promenila. Prešli smo na ciljeve održivog razvoja. Znamo da se one ne mogu isporučiti bez privatnog finansiranja i privatnog sektora. To radi EBRD.”

Sir Suma će ostati angažovan u međunarodnom razvoju i zelenim pitanjima i zauzimaće brojne pro bono pozicije napuštajući Banku. Od ove jeseni, Sir Suma će biti predsedavajući Upravnog odbora ODI-ja, vodećeg britanskog istraživačkog centra za međunarodni razvoj.

Ostale uloge uključivaće ga kao globalnog komesara mreže nove klimatske ekonomije, člana mreže lidera čistog rasta i člana Europske komisije WHO za zdravstvene i socijalne sisteme za ekonomski i socijalni razvoj.

I, u dogledno vreme, on će savetovati brojne vlade na tržištima u nastajanju i organizacije privatnog i javnog sektora o strategiji, komunikacijama i liderskim kapacitetima i sposobnostima.

Od 3. jula, prvi potpredsednik EBRD-a, Jürgen Rigterink, koji se pridružio Banci 2018. godine radi vođenja bankarskog i političkog poslovanja, postaće vršilac dužnosti predsednika EBRD-a.

Očekuje se da će stalni naslednik Sir Suma biti izabran na Godišnjem sastanku Banke, koji je odgođen sa 13. do 14. maja na 7. do 8. oktobar 2020. zbog uticaja koronavirusne krize.

Izvor: Indikator.ba.

Tags
Back to top button