Lagard: Promene donose rast nezaposlenosti i nejednakosti – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Lagard: Promene donose rast nezaposlenosti i nejednakosti

Čelnica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je da bi oporavak globalne ekonomije mogao biti varirajući.

U video poruci objavljenoj na sednici Ujedinjenih nacija, ona je poručila da je očigledno da se ekonomija oporavlja nakon teških posledica izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi Anadolija.

“Ipak, ono najteže tek dolazi”, upozorila je šefica ECB-a te dodala da će šokovi koje izaziva pandemija biti presudni u globalnoj ekonomiji i da će oporavak biti neizvestan i neujednačen, sa usponima i padovima.

Istakla je da će promene u globalnoj ekonomiji uzrokovati rast nezaposlenosti i nejednakosti, dodajući da bi se posebno ljudi iz ranjivih grupa mogli naći u teškoj situaciji.

Poručila je, takođe, da je među zemljama potrebna mnogo veća solidarnost, kako bi zajednički prebrodili krizu izazvanu pandemijom.

“Ako zeleni i održivi razvoj ne stavimo ispred svega i ne usvojimo solidarnost kao temeljni princip delovanja, mogli bismo se suočiti s čudnim i neugodnim situacijama”, rekla je Lagard.

Tags
Back to top button