Britanija odbila da preda Venecueli zlato vredno milijardu evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Britanija odbila da preda Venecueli zlato vredno milijardu evra

Britanski sudija odbio je da Venecueli da kontrolu nad više od milijardu dolara u zlatu, koji se nalazi u trezoru Banke Engleske, presudivši da je protivzakonito da ga preda Nikolasu Maduru, pošto ga Britanija ne priznaje kao predsednika Venecuele.

Rojters prenosi da je britanski sud u slučaju o tome ko kontroliše rezerve zlata Venecuele, koje se skladište u Londonu, presudio da je Velika Britanija “priznala” venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsednika.

Centralna Banka Venecuele tražila je da dobije zlato, koje želi da proda za hranu i medicinsku opremu pošto je to očajnički potrebno Venecueli u borbi protiv korona virusa.

Međutim, britanska centralna banka, čija vlada priznaje Gvaida kao legitimnog lidera, odbila je da preda zlato socijalističkoj vladi Madura. Gvaido teži da sačuva zalihe zlata u Banci Engleske kako bi ih držao dalje od Madurove vlade.

Saroš Zaivala, advokat koji predstavlja stranu Madura, naveo je da će uložiti žalbu. On je ocenio da presuda “u potpunosti ignoriše stvarnost situacije na terenu”.

Tags
Back to top button