Analiza Erste banke: Srpski dinar najstabilnija valuta u svetu ove godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEFOREXINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Analiza Erste banke: Srpski dinar najstabilnija valuta u svetu ove godine

Srpski dinar je od početka godine jedna od najstabilnijih valuta i očekuje se da će tako ostati tokom 2020. godine, rekli su analitičari Erste.

“Dinar je jedna od najstabilnijih valuta u svetu do danas, jer je prvih pet meseci centralna banka prodala neto iznos od 875 miliona evra, odnosno 6,1% ukupnih deviznih rezervi”, navodi Erste u izveštaju o valutama u srednjoj i istočnoj Europi (CEE), uključujući prognoze srpskog dinara, hrvatske kune i rumunskog leja.

S obzirom na stalni priliv stranih direktnih ulaganja (FDI) i atraktivne stope prinosa, očekuje se da će se deprecijacijski pritisak na srpski dinar polako smanjivati, a valutom će se tokom ostatka godine trgovati po kursu od oko 117,5 u odnosu na evro, navodi Erste.

Očekuje se postepeno slabljenje rumunskog leja u srednjoročnom razdoblju, posebno jer će šok potražnje uzrokovan korona virusnom krizom i nižim cenama nafte verovatno uzrokovati slabe inflatorne pritiske, napomenuo je Erste.

Što se tiče hrvatske kune, smatra se da je podržana swap linijom od dve milijarde evra koju je Evropska centralna banka (ECB) osigurala centralnoj banci Hrvatske, naveo je Erste.

“Držimo se svoje prognoze da ćemo videti kunu pretežno u rasponu 7,50-7,60, sa prosekom od oko 7,57, a HNB se trudi da ukroti višak volatilnosti”, dodao je Erste.

Tags
Back to top button