ECB će upumpati još bilion evra u ekonomiju? – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB će upumpati još bilion evra u ekonomiju?

Evropska centralna banka (ECB) mogla bi proširiti program kupovine obveznica za dodatnih hiljadu milijardi evra (1 billion) tokom sledeće dve do tri godine, izjavio je Berenbergov ekonomista za Evropu Florian Hense.

ECB je ranije ovog meseca povećala program za vanredne kupovine tokom pandemije (PEPP) za 600 milijardi evra na ukupno 1,35 bilona evra u nastojanju da ojača ekonomiju.

Hense je rekao da, iako tržište predviđa još jedno proširenje obima PEPP-a za oko 500 do 600 milijardi evra, ECB bi mogla ostvariti ukupno povećanje između 800 milijardi i 1,6 biliona evra, zavisno o prognozi inflacije, uspehu dugoročnih zajmova ECB-a i trenutno zaustavljenog pregleda strategije monetarne politike.

Do sada neviđena razmera kupovine imovine uspela je da umiri finansijska tržišta nakon istorijske krize dok se korona virus proširio svetom, a Hense predviđa da se pažnja sada mora usmeriti na inflaciju.

“Povezivanje povećanja PEPP-a sa padom inflacije jasan je znak da je ECB preusmerila fokus sa kratkoročnog upravljanja krizom na podršku ekonomskom oporavku u srednjoročnom periodu”, rekao je Hense.

Hense smatra da je ECB uspela vrlo efikasno stabilizovati tržišta, ali povratak na nivo inflacije pre korone je “ipak drugačija stvar – za to će trebati truda i vremena.”

Projekcije ECB-a iz juna 2020. sugerišu da bi, nakon rasta potrošačkih cena od 1,2 odsto u 2019., te cene u evrozoni mogle porasti samo za 0,3 odsto u 2020. i za 0,8 odsto u 2021.

Hense očekuje da će, sa inflacijom koja će biti znatno ispod cilja ECB-a od oko 2 odsto, biti potrebne daljne mere “politike olakšavanja” (drugim rečima štampanje još novca) kako bi se podržao ekonomski razvoj i olakšao brži rast potrošačkih cena.

“Prognoza od 1,3 odsto za 2022. najniža je projekcija za srednjoročnu inflaciju od decembra 2014.”, naglasio je Hense dodajući da bi temeljna inflacija mogla “zaglaviti” ispod 1 odsto tokom celog perioda prognoze.

Iako će nedavne mere ECB-a, zajedno s fiskalnim podsticajima pojedinih vlada i planom oporavka za celu EU, imati pozitivan učinak na inflaciju, samo je pitanje vremena kada će centralna banka povući nove poteze.

Izvor: BiznisInfo

Tags
Back to top button