Pad dolara nakon dve sedmice rasta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Pad dolara nakon dve sedmice rasta

Dolar je prema korpi valuta blago pao, nakon dve sedmice rasta, u opreznoj trgovini jer ulagače zabrinjava nastavak širenja korona virusa u svetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je 0,2 odsto na 97,42 boda.

Kurs evra je prema dolaru porastao 0,4 odsto na 1,1220 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, cena dolara porasla je 0,3 odsto na 107,2 jena (JPY).

Poslednjih dana na valutnim tržištima vlada oprez zbog daljeg rasta broja zaraženih i umrlih od korona virusa u svetu, pa su splasnule nade u brzi oporavak svetske ekonomije od korona krize.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao procene pada svetske privrede u ovoj godini s prethodnih tri na 4,9 odsto.

Iz MMF-a su poručili da će razvijene ekonomije biti posebno jako pogođene, pa je tako procenu pada američke privrede u ovoj godini povećao za više od dva procentna poena, na osam odsto.

Ništa bolja situacija nije ni u ekonomiji eurozone.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, poručila je da je najgori deo ekonomske krize verovatno završen, ali da će oporavak biti neujednačen i nepotpun.

Podršku evru pružio je, međutim, zapisnik sa sednice ECB-a, na kojoj je početkom meseca usvojena odluka o produženju kriznog programa kupovine obveznica do sredine naredne godine i o podizanju njegove vrednosti za 600 milijardi evra, na ukupno 1,35 biliona evra.

Tags
Back to top button