Commerzbank bi mogla ukinuti do 7.000 radnih mesta – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Commerzbank bi mogla ukinuti do 7.000 radnih mesta

Nemačka Commerzbank, koja je delimično nacionalizovana u finansijskoj krizi, mogla bi da smanji do 7.000 radnih mesta u sklopu oštrih mera štednje.

Pored toga, oko 400 filijala trebalo bi biti zatvoreno, javila je u subotu novinska agencija Bloomberg. To bi rezultiralo znatno većim smanjenjem radnih mesta i filijala nego što je najavljeno u septembru 2019. godine.

Izvršni direktor Commerzbanka, Martin Zielke već je u februaru najavio da bi mere štednje trebalo ponovo pokrenuti.

Zielke je pod pritiskom, jer mnogi investitori, a pre svega veći deoničar Cerberus, nisu zadovoljni razvojem i ciljevima programa štednje. Zielke je najavio smanjenje još 2.300 ili oko šest odsto stalnih radnih mesta i zatvaranje svake pete od oko 1.000 filijala. Međutim, on je takođe ublažio ciljeve za odnos troškova i prinosa na kapital. Država, koja ima nešto više od 15 odsto vlasništva u banci, naručila je stručno mišljenje Boston Consulting Group (BCG), piše Indikator.ba.

Prema ranijem Bloombergovom izveštaju, savetnici su preporučili još drastičnije mere štednje, uključujući još jasnije smanjivanje mreže filijala. Planirano smanjenje troškova za oko 600 miliona evra do 2023. godine stoga bi trebalo biti dvostruko ili trostruko veće od plana Uprave. Zielke je tada u februaru najavio da će revidirati vlastitu strategiju.

Na generalnoj skupštini u maju rekao je da će banka ove godine “ponovo ubrzati upravljanje troškovima”. Banka 5. avgusta planira da predstavi detalje planiranih mera štednje kada budu objavljeni podaci za prvih šest meseci poslovanja u 2020. godini.

Tags
Back to top button