Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Ministar Mali započeo razgovore sa Misijom MMF-a

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi šef Misije Jan Kes Martejn, o sprovođenju aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama (“Policy Coordination Instrument” – PCI). U pitanju je polugodišnja revizija ispunjenja ciljeva u okviru aktuelnog programa, nakon čega će biti predmet usvajanja na bordu direktora MMF-a u Vašingtonu.

Tema današnjeg razgovora su bili reformski ciljevi koji su postavljeni u aktuelnom aranžmanu, kroz koji su sagovornici detaljno prošli, kao i fiskalna i makroekonomska kretanja, te uticaj pandemije virusa Kovid-19 na srpsku i svetsku ekonomiju.

Predstavnici MMF-a su istakli da su, kada je reč o projekcijama privrednog rasta za ovu godinu, pozitivniji u projekcijama za Srbiju nego za druge evropske zemlje. Oni su pohvalili Program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima. Takođe, istakli su da veruju da neće biti problema u finansiranju budžeta u ovoj godini, te pohvalili uspešnu emisiju Eurobond obveznica.

Ministar finansija je rekao da je Program ekonomskih mera uspešno sproveden, te da njegovi rezultati najbolje o tome govore, pogotovo kada je reč o nezaposlenosti koja je na nivou od 9,7%. Dodao je da će država naći način da dodatno pomogne privredi, ako za tim bude bilo potrebe krajem ove godine.

Kada je reč o reformskim ciljevima, tema razgovora je bila metodologija za praćenje fiskalnih rizika, zatim reforma plata i usvajanje uredbe o koeficijentima, donošenje odluke o okviru javnog zapošljavanja, kao i zatvaranje transakcije za Komercijalnu banku, koje se očekuje do kraja godine.

Ovoj misiji je prethodila tehnička misija gde su takođe diskutovani reformski ciljevi sa sektorima. Nakon ove misije u okviru programa je preostala još jedna misija koja je planirana u oktobru.

Razgovori sa misijom MMF-a će trajati do 3. jula, a sprovode se putem video – konferencijske veze. U pitanju je četvrto polugodišnje razmatranje Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Tags
Back to top button