Bosna i Hercegovina čeka najveću recesiju u istoriji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Bosna i Hercegovina čeka najveću recesiju u istoriji

Bosna i Hercegovina će u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje sveta, zabeležiti recesiju, koja će biti najveća u novijoj istoriji, poručeno je sa sednice Veća za strane investitore FBiH koja je putem video-linka održana u sedištu Vlade FBiH u Sarajevu kojom je predsedavala federalni ministar trgovine Zlatana Vujanovića.

Prema podacima koje je izneo član Veća i savetnik federalnog premera Goran Miraščić, procena je da će recesija u FBiH iznositi od minus 3,2 do 5 odsto, a ako se uzme u obzir da je pre izbijanja pandemije planirani rast BDP-a bio 2,8 odsto, onda bi iznos pada iznosio između šest i osam odsto.

Međutim, kako je istakao, svaka kriza je i šansa da se situacija stabilizuje i ekonomija oporavi, pre svega zaustavljanjem negativne spirale privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ambijentom.

“Tu se, pre svega, misli na pozicioniranje u najjačim evropskim lancima snabdevanja nakon što su oni koji postoje za azijskim i dalekoistočnim zemljama ugroženi i investitori žele da proizvodnju premeste na područje istočne i jugoistočne Evrope”, navedeno je u saopštenju Vlade Federacije BiH.

Miraščić je izneo procene da bi se ekonomija u Federaciji BiH za 15 do 18 meseci mogla vratiti na nivo iz februara ove godine. Utvrdivši da je svetska ekonomija pokazala nerezistentnost nakon pojave pandemije korona virusa, predsednik Veća stranih investitora BiH i član Veća Branimir Muidža je izneo primer Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group čiji je generalni direktor, koja je i u razdoblju pandemije, i pored svih poremećaja, zabeležila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz.

“Gotovo jednoglasna ocena svih učenika u raspravi je da je, pored svih negativnosti koje je pandemija donela, ovo i šansa da ekonomija u FBiH ojača, restrukturira se i uz poboljšanje poslovnog ambijenta i usvajanje neophodne zakonske regulative, zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije”, navela je Vlada.

Tags
Back to top button