Alfa banka prodaje portfelj loših kredita fondu Fortres – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Alfa banka prodaje portfelj loših kredita fondu Fortres

Alfa banka, četvrti po veličini grčki zajmodavac, blizu je sklapanja sporazuma o prodaji portfelja loših kredita, u vrednosti većoj od milijardu evra, američkoj grupi Fortres za upavljanje investicijama, rekla su Rojtersu tri izvora upoznata s dešavanjem.
Pregovori s Fortresom su deo napora Alfa banke, koja je svojevremeno poslovala i u Srbiji, da se oslobodi loših kredita i očisti bilans stanja, budući da grčke banke nastavljaju s planovima za smanjenje nekvalitetnih zajmova nakon poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.
Ova grčka banka takođe vodi paralelne pregovore sa najmanje pet američkih investicionih kompanija, među kojima su i Kerberus i PIMCO, u nastojanju da se reši još jednog portfelja lošeg duga vrednog više od 10 milijardi evra (11,3 milijardi dolara).
Taj portfelj, nazvan Galaksi, sastoji se od kredita odobrenih kompanijama iz maloprodajnog sektora, u vrednosti od 7,6 milijardi evra, i od kredita plasiranih srednjim i velikim korporativnim klijentima, u vrednosti od 3,0 milijarde evra.
Alfa banka, u kojoj grčki fond za spasavanje banaka, HFSF, ima vlasnički udeo od 11 posto, izvestila je nedavno o neznatnom smanjenju svojih nekvalitetnih zajmova (NPL) na 30 posto na kraju prvog tromesečja, sa nivoa od 30,1 odsto u decembru, dodaje britanska agencija.
Američki Fortres je od 2002. godine investirao širom sveta više od 130 milijardi dolara u potcenjenu imovinu, uključujući NPL-ove.
Tags
Back to top button