Za oporavak planete od pandemije potrebno tri biliona dolara – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Za oporavak planete od pandemije potrebno tri biliona dolara

Međunarodna agencija za energetiku IEA poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak planete nakon pandemije korona virusa.

Agencija je objavila nacrt sa Međunarodnim monetarnim fondom uz preporuke za vlade na koji način da ulože sredstva tokom naredne tri godine u odgovarajuće tehnološke i infrastrukturne projekte i time stvore prilike za milione novih radnih mesta, ali i nadu za održivu budućnost.

Iako je tokom prethodnog perioda, usled krize izazvane pandemijom korona virusa zabeležen drastičan pad štetnih emisija, postepeno će doći do povratka „na staro“.

Upravo zato mnogi stručnjaci veruju da je ovo pravi trenutak za reagovanje, odnosno da treba iskoristiti priliku, ali i upozorenje koje nam je COVID-19 pandemija donela.

Prema procenama, smanjilo bi se 4,5 milijardi tona globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2023. i svet bi konačno bi na putu ostvarenja ciljeva zabilježenih u Pariskom sporazumu, ukoliko bi se vlade sveta orijentisale na razvoj elektroenergetskih mreža i obnovljivih izvora energije, sanacije zgrada u cilju postizanja energetske efikasnosti, kao i promovisanju i subvencionisanju električnih automobila, piše Energetski portal.

Plan preporučuje ulaganje u sledeće industrije:

1. Električna energija (proširenje mreža, razvoj čistih izvora energije, uloga nuklearne i hidroenergije);

2. Transport (poboljšanje gradskih infrastruktura, veći broj električnih vozila i bicikla, razvoj brzog železničkog saobraćaja);

3. Zgrade (nove, efikasnije konstrukcije i aparatura);

4. Industrija (poboljšanje sistema upravljanja otpadom i reciklaže, poboljšanje energetske efikasnosti i elektrifikacije);

5. Goriva (smanjenje emisije metana iz fosilnih goriva, smanjenje subvencija za upotrebu fosilnih goriva, nasuprot povećanju subvenicija za potrošnju biogoriva);

6. Tehnološke inovacije (vodonik, baterije, mali modularni nuklearni reaktori, sistemi za skupljanje i skladištenje ugljen-dioksida).

Tags
Back to top button