Standard & Poors: Islamske finansije nastaviće kontinuirani rast – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Standard & Poors: Islamske finansije nastaviće kontinuirani rast

Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poors (S&P) je objavila da će islamska finansijske institucije u periodu 2020-2021 polako ali sigurno nastaviti sa rastom.

S&P Global Ratings veruje da će globalna islamska finansijska industrija imati usporeniji rast u naredne dve godine nakon snažnih performansi u 2019. godini poduprtih dinamičnijim sukuk tržištem.

“Značajno usporavanje osnovnih islamskih finansijskih ekonomija u 2020. godini, zbog mera koje su sprovele različite vlade kako bi obuzdale pandemiju COVID-19, i očekivanog blagog oporavka u 2021., objašnjavaju naša očekivanja”, navode iz Standard & Poors.

Istovremeno, S&P vidi priliku u trenutnom okruženju za ubrzanje i otključavanje dugoročnog potencijala industrije.

“Zainteresovane strane shvataju važnost standardizacije jer su vladine blagajne iscrpljene, a pristup sukuku još dugotrajan i složeniji od klasičnih instrumenata. Mere zaključavanja takođe su pokazale važnost korišćenja tehnologije i stvaranja okretne industrije. Nadalje, igrači u industriji raspravljaju o potencijalnoj upotrebi socijalnih instrumenata kako bi se pomoglo kompanijama i pojedincima koji su ekonomski pogođeni pandemijom. S pravom koordinacijom između različitih islamskih finansijskih saučesnika, verujemo da bi industrija mogla stvoriti nove načine održivog rasta koji služe tržištima”, ocenjuju u S&P-u.

S&P očekuje da će islamsko bankarstvo u najboljem slučaju imati stabilnu ukupnu imovinu ili mali jednocifren rast. To sledi rast od 6,6% u 2019. godini zahvaljujući dobrim performansama u Zalivskom veću za saradnju (GCC), Maleziji, te u manjoj meri Turskoj i Indoneziji, ali tu je i opadajući doprinos Irana usled duboke recesije o kojoj je izvestio MMF.

“U 2020. godini očekujemo usporavanje podstaknuto prvenstveno merama koje sprovode različite vlade za kontrolu pandemije COVID-19. Ovo usporavanje donekle će biti uravnoteženo snažnim ubrizgavanjima likvidnosti različitih centralnih banaka kako bi se pomoglo njihovim bankarskim sistemima da se snađu u teškom okruženju. No, to će, zajedno sa složenošću i manjim apetitom investitora, doprineti usporavanju tržišta u 2020. godini. Projektujemo da će količina izdavanja dostići 100 milijardi dolara u 2020. godini u poređenju sa 162 milijarde dolara 2019. godine”, navode iz S&P-a.

Tržište je u stvari bilo spremno za dobre performanse u 2020. godini, ali pandemija i niže cene nafte promenile su izglede.

“U uslovima težih stanja, mi takođe ne vidimo da islamske finansijske zemlje koriste sukuk kao primarni izvor finansiranja uprkos većim potrebama za finansiranjem. Međutim, mislimo da bi Turska 2020. godine mogla pokušati agresivno iskoristiti tržište kako bi iskoristila sve svoje mogućnosti finansiranja”, navode iz S&P-a i dodaju kako sveukupno veruju da je rast od niske do srednje jednocifrene vrednosti za celokupnu industriju fer pretpostavka u naredne dve godine.

Međutim, prema njihovom mišljenju, COVID-19 nudi priliku za integrisaniji i višestruki rast s većom standardizacijom, jačim fokusom na društvenu ulogu industrije i većom upotrebom fintecha. To se može postići boljom koordinacijom između različitih saučesnika u industriji.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button