CG: Deponentima Atlas i IBM banke isplaćeno 102,7 miliona evra – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

CG: Deponentima Atlas i IBM banke isplaćeno 102,7 miliona evra

Crnogorski Fond za zaštitu depozita isplatio je deponentima banaka u stečaju, do 15. maja, ukupno 102,7 miliona evra depozita, ili ukupno 91,7 odsto obaveze, pokazuju najsvežiji podaci te institucije.

Procentualno gledano, deponentima Invest banke Montenegro u stečaju je isplaćeno 96,33 odsto obaveze, a štedišama Atlas banke u stečaju 89,99 odsto, navodi se u dodatku Godišnjeg izveštaja za 2019. godinu, a koji se odnose na podatke iz 2020. godine.

Dve banke biznismena Duška Kneževića, protiv koga je podignuta optužnica, otišle su u stečaj pre godinu i po i od tada se isplaćuju deponenti tih banaka.

Tokom ove godine, do juna meseca, iz stečajne mase obe banke je naplaćeno dodatnih 4,6 miliona evra, od čega je iz stečajne mase Atlas banke četiri miliona, a ostatak iz IBM banke.

Ukupni povrat sredstava iz stečajne mase obe banke je iznosio ukupno 45,9 miliona ili 40,74 odsto.

S tim da treba naglasti da daleko bolje ide povrat sredstava iz IBM banke -75,67 odsto, nego iz Atlas banke gde je taj procenat daleko niži i iznosi 32,12 odsto.

Ukupna sredstva Fonda u maju su iznosila 76,5 miliona evra. Prethodno je obračunata i naplaćena prva rata redovne premije u iznosu 4,3 miliona evra i druga rata redovne premije u iznosu od 4,2 miliona evra, čime su sredstva povećana na 76,5 miliona evra.

Garantovani depoziti u Crnoj Gori iznose do 50.000 evra, s tim da po novom zakonu su povećani na 100.000. Zakon će početi da se primenjuje nakon ulaska Crne Gore u EU.

Nakon pandemije korona virusa, Fond za zaštitu depozita je preduzeo je neophodne mere za zaštitu poverilaca odnosno deponenata i zaposlenih, obezbjeđenjem sigurnosti i pružanjem usluga.

“Jedna od mera preduzetih u cilju zaštite deponenata i bankarskog sektora u Crnoj Gori su pregovori koje je Fond za zaštitu depozita vodio sa EBRD-om, od marta do juna, o “Stand by” aranžmanu kako bi se obezbedila sredstva za isplatu garantovanih depozita”, navodi se u Izveštaju ove institucije koji je usvojila Vlada na prošloj sednici.

Uprava Fonda, međutim, ne očekuje da će pandemija korona virusa poremetiti aktivnosti u narednom periodu.

Tags
Back to top button